arizona-martket-bih-largeBrojni kupci iz Hrvatske i Srbije sve više kupuju kućne potrepštine, ali i bijelu tehniku i gorivo u Bosni i Hercegovini zbog nižih cijena, objavio je u utorak list “Glas Srpske” iz Banje Luke.

List navodi da su trgovine u pograničnim područjima ususret novogodišnjih praznika pune kupaca iz Hrvatske i Srbije. U Bosanskome Brodu veliki je broj kupaca iz susjednog Slavonskog Broda, a neki od njih posvjedočili su da svakoga vikenda dolaze iz Slavonskog Broda zbog bitnih razlika u cijenama proizvoda te da se kupnja posebice isplati upravo pred novogodišnje praznike.

U Bijeljini je velik broj kupaca s registracijskim oznakama iz Srbije koji ističu da uspiju smanjiti račun i do 40 posto jer na granici traže i povrat PDV-a.

“Na blagajnama se mogu vidjeti mnogi kupci iz Srbije, kojima je, kako kažu, isplativije potrošiti svoj novac ovdje. Na sve proizvode, osim visokotarifnih artikala, kao što su cigarete, alkohol i kava, dobivaju i povrat PDV-a pa tako za manje novca mogu kupiti više namirnica”, kazao je direktor Robne kuće “Fis” u Bijeljini Zdravko Đurić.

Neki od kupaca iz Šapca ističu da u BiH dolaze dva puta mjesečno u šoping navodeći da je samo mlijeko u Srbiji skuplje za čak 40 posto dodajući da se isplati i kupovina raznih drugih namirnica i potrepština te da se i bijela tehnika može naći po povoljnijim cijenama.

Prilikom šopinga mnogi kupci iz Srbije iskoriste prigodu i napune spremnike automobila jer je niža i cijena goriva na benzinskim crpkama u BiH. (H)