Vrijednost sporazuma o udruživanju i akvizicijama finaliziranih u ovoj godini na globalnoj razini dosegnula je 935 milijardi dolara, što je 22 posto manje u usporedbi s približno 1.200 milijardi koliko je njihova vrijednost iznosila prošle godine do 2. svibnja

akvizicije-midiGlobalne aktivnosti na planu udruživanja i akvizicija oštro su posustale u usporedbi s frenetičnim rastom koji ih je doveo do novih rekorda u 2015. godini, pokazuju najnoviji podaci Thomson Reutersa. Prijašnje intenzivne aktivnosti na planu udruživanja i akvizicija dosegnule su vrhunac 2000. i 2007. godine i prethodile tako velikom valu prodaja dionica koji je potom uslijedio.

Tijekom živahnih aktivnosti na tržištima obično se intenziviraju aktivnosti spajanja i akvizicija zato što kompanije u kupnji vide priliku za rast, prije nego u njegovu kreiranju iznutra. Ulagači ih pritom nagrađuju za preuzimanje rizika.

Međutim, u kontekstu slabljenja tržišta “bikova”, kompanije se počinju činiti preskupima i ulagači odustaju od odluke od akvizicija, zbog čega dionice počnu slabiti.

Vrijednost sporazuma finaliziranih u ovoj godini na globalnoj razini dosegnula je 935 milijardi dolara, što znači da je za 22 posto manja u usporedbi s približno 1.200 milijardi koliko je njihova vrijednost iznosila prošle godine do 2. svibnja.

Broj sklopljenih poslova manji je za 13 posto jer se u očekivanju rasta kamatnih stopa i novih vladinih propisa udruživanja čine skupljima i rizičnijima.

Nekoliko značajnih sporazuma propalo je ove godine. Tako je Halliburton odustao od planirane kupnje tvrtke Baker Hughes, dok je Pfizer odustao od preuzimanja Allergana. Oba su sporazuma propala zbog prigovora regulatornih vlasti.

“Uistinu me brine posustajanje aktivnosti spajanja i akvizicija; to sugerira da su tržišni sudionici manje optimistični u pogledu budućnosti i nisu spremni trošiti novac, niti su za razmjenu dionica”, kazao je Michael Yoshikami, izvršni direktor u tvrtki Destination Wealth Management koja upravlja s 1,5 milijarde dolara imovine.

Drugi zabrinjavajući faktor je taj da je u 2016. vrijednost sporazuma oštro porasla promatrana kao udjel u globalnom bruto domaćem proizvodu  i to na 6,2 posto, nakon što se više godina kretala blizu ili ispod četiri posto. U 2007. godini, u vrijeme kada su te aktivnosti bile na vrhuncu, odgovarajući je udio dosegnuo 7,2 posto.

Rast američkog BDP-a oštro je usporio u prvom kvartalu, zabilježivši najslabiji rast u protekle dvije godine, a Međunarodni monetarni fond je snizio globalne gospodarske prognoze u čak četiri navrata u posljednjih godinu dana.

Analitičari također među razlozima usporavanja aktivnosti spajanja i akvizicija izdvajaju oštar pad cijena dionica početkom ove godine, jer u takvim okolnostima dogovor uključenih strana o poštenoj cijeni postaje otežan.

Zasićenost također može biti među čimbenicima koji im ne idu u prilog – 37-postotni rast vrijednosti tih sporazuma u prošloj godini, nakon 40-postotnog rasta u 2014. godini

Ukupna vrijednost sporazuma o udruživanju i akvizicija na globalnoga razini lani je dosegnula rekordnih 4.530 milijardi dolara, no broj sporazuma, njih gotovo 45.200 bio je slabiji od rekordnih gotovo 46.700 iz 2007. godine. Neke su kompanije požurile sa zaključenjem sporazuma u 2015. godini pred očekivani rast kamatnih stopa u SAD-u i strožu regulativu.

Globalni sporazumi prije toga su rekordnu razinu dosegnuli 2007., kao i većina najznačajnijih tržišta, pred veliku rasprodaju dionica od 2008. do 2009. godine i najoštrijeg pada američkog gospodarstava od Velike depresije. Prijašnji rekord bio je 3.400 milijardi dolara iz 2000. godine, netom uoči kolapsa dot.com-a. (banka.hr/Hina)