Ministrica poljoprivrede Marija Vučković razgovarala je u utorak s predstavnicima malih mljekara Veronika, Latus i Euro-milk o trenutnom stanju na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatskoj i Europskoj uniji u svijetlu povećanih troškova stočne hrane, energenata i repromaterijala.

Kako su priopćili iz Ministarstva, na sastanku, na kojem su bili i državni tajnici Zdravko Tušek i Šimo Mršić te ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać, razgovaralo se i o nacrtu prijedloga Programa potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva, vrijednom 3 milijuna kuna, koji je prošao postupak elektronskog savjetovanja te se nalazi u zakonodavnoj proceduri.

Predstavnici malih mljekara iznijeli su svoje viđenje trenutnih okolnosti, s naglaskom na najvažnije izazove s kojima se susreću u poslovanju. Pri tome su pozdravili napore Ministarstva, iskazane kroz dodatne mjere potpora i izvanredne programe, a s ciljem opstojnosti sektora. Međutim, izrazili su zabrinutost zbog povećanja cijena plina i električne energije te sve većih troškova transporta koji nastaju pri sabiranju mlijeka, navodi se u priopćenju.

U tome kontekstu, istaknuto je kako je na zadnjoj sjednici Vlade donesena izvanredna mjera za prilagodbu proizvođačima u sektorima mliječnog govedarstva, svinjogojstva i peradarstva, vrijedna 80 milijuna kuna, s ciljem ublažavanja posljedica porasta cijena stočne hrane i energenata, čime će se izravno pridonijeti sigurnosti opskrbe stanovništva mlijekom, svinjskim mesom, mesom peradi i jajima.

Kako su izvijestili iz Ministarstva, razgovaralo se i o važnosti zelene energije za razvoj tog sektora te iznalaženju pomoći kroz investicijske mjere Programa ruralnog razvoja, konkretno kroz operacije 4.2.2. i 4.1.1., čije je raspisivanje predviđeno do kraja godine, a koje se odnose na restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava te na korištenje obnovljivih izvora energije. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!