KategorijeLeaflet reportZačini - Posebni ukus svakog kataloga

Začini – Posebni ukus svakog kataloga

Začini uvijek daju posebnu boju svakom katalogu koju gotovo da možemo okusiti, a to se osobito vidi u blagdanskim razdobljima kao što je ovo preduskrsno doba

U okviru analize kretanja u kategoriji “Začini” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Parametri analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na MAT period ožujak 2022. – veljača 2023. vs. ožujak 2021. – veljača 2022.

Mono začini su prema broju promocija ostvarili natpolovični udio od 56% u oba promatrana godišnja perioda, dok su univerzalni začini na trećini udjela (33% u obje godine). Preostali udio pripao je brend promocijama (proizvodi iz različitih kategorija začina) koji imaju 6%, miks začina ima 4%, a marinade 1%.

Prema bruto oglasnoj vrijednosti mono začini su zauzeli 43% udjela, odnosno 3% manje nego u prethodnoj godini, dok su univerzalni začini rasli za 4% i sada drže 42%. Brend promocije imaju 12% (-1%), miks začina 2% (-1%) te marinade 1%.

UNIVERZALNI ZAČINI
Među univerzalnim začinima uvjerljivo vodeći proizvođač je Podravka koja prema broju promocija ima 49% udjela, odnosno 2% manje nego lani, te još većih 58% udjela prema bruto oglasnoj vrijednosti, što je rast od 8% u odnosu na godinu prije. Prema broju promocija Kotanyi je zauzeo 9%, a Šafram 8%, dok je ostalim proizvođačima pripalo 9% udjela. Značajnih 25% udjela ili 2% više nego u prethodnih 12 mjeseci zauzele su privatne robne marke. U poretku prema GAV-u, Podravku slijede Kotanyi sa 7%, Šafram s 4% i Korijen s 3% udjela. Ostali proizvođači pali su s 14% na 6%, dok su privatne robne marke blago porasle s 23% na 24% udjela u GAV-u.

MONO ZAČINI
Kod mono začina vodeći je proizvođač prema broju promocija Kotanyi s 27% udjela, što je za 4% manje nego u ranijoj godini. Podravka je rasla za 5% i došla do 21%, dok je za isto toliko pao Šafram te sada drži 15% udjela. Ostali proizvođači su prema broju promocija porasli s 20% na 22%, a privatne robne marke s 13% na 15%. Prema bruto oglasnoj vrijednosti na vrhu poretka je Šafram zahvaljujući 10-postotnom rastu do ukupno 25% udjela. Podravka je također rasla i to za 3%, na 22%, dok je Kotanyi imao osjetnih 11% pada do sadašnjih 13% udjela. Ostali proizvođači blago su smanjili svoj kumulativni udio s 23% na 21%, dok su privatne robne marke zadržale 19% udjela u GAV-u.

MIKS ZAČINA
U ovoj je kategoriji prisutan veliki broj proizvođača, a vodeći je prema broju promocija Kotanyi s 14%, premda je to dvostruko manji udio od 29% koliko je držao u godini prije. Shinjyo Miso i Luxor zauzeli su svaki po 3% udjela, a Bresc svega 1%. Privatne robne marke povećale su svoj impozantni udio od 65% na još impozantnijih 79%. Prema bruto oglasnoj vrijednosti Kotanyi je također na vrhu, ali jednako tako s osjetnih 12% pada pa tako sada ima 17% udjela. Vidljiv udio u GAV-u ostvario je još Luxor od 1%, a privatne robne marke porasle su za 13% i sada drže golemih 82% udjela.

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...