henkel-artawardlogo_2011Svoje radove iz područja slikarstva, crtanja, fotografije, videa i instalacija mogu poslati mladi hrvatski umjetnici do 40. godine starosti

Već tradicionalno, desetu godinu uzastopce, Henkel CEE objavljuje poziv za sudjelovanje u natječaju Henkel Art.Award. za regiju srednje i istočne Europe (CEE).

Umjetnička nagrada s glavnim dobitkom od 7000 eura osmišljena je kako bi potaknula interes i sudjelovanje umjetnika iz 23 zemlje u regiji, ističu iz Henkela.

Nagrada se dodjeljuje u suradnji s institucijom KulturKontakt Austria i Muzejom moderne umjetnosti (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig – MUMOK) u Beču.

Na temelju suradnje s muzejom MUMOK, Henkel Art.Award. 2011 ne samo da pobjedniku osigurava organizaciju izložbe u svojoj rodnoj zemlji, nego i individualnu prezentaciju u ovom glasovitom bečkom muzeju.

U isto vrijeme, talentirani mladi austrijski umjetnici mogu poslati svoje radove i za natječaj Youth Artist’s Prize Austria, gdje mogu osvojiti novčanu nagradu u iznosu od 2000 eura.

Osim toga, u suradnji sa svojim dugogodišnjim partnerom KulturKontakt Austria, Henkel CEE ponovno dodjeljuje i treću nagradu, odnosno stipendiju u vrijednosti od 2000 eura za mlade umjetnike iz srednje i istočne Europe. Dobitnik nagrade bit će odabran među sudionicima programa Artists-in-Residence u organizaciji KulturKontakt Austria. Ovu je nagradu 2010. godine osvojila mlada umjetnica Nina Kurtela iz Hrvatske.

“Promicanje umjetnosti od izuzetne nam je važnosti. To je zato što umjetnost pridonosi kulturnoj razmjeni kao i međusobnom razumijevanju. Našom nagradom Henkel Art.Award. nastojimo pridonijeti procesu europskih integracija“, izjavio je Günter Thumser, predsjednik Henkel CEE.

Mladi hrvatski umjetnici do 40. godine starosti svoje radove iz područja slikarstva, crtanja, fotografije, videa i instalacija mogu poslati poštom na adresu Henkel Croatia d.o.o., Budmanijeva 1, 10000 Zagreb s naznakom Za Henkel Art.Award. 2011 do 10. lipnja ove godine.

Uz svoje radove, umjetnici trebaju poslati i životopis na engleskom ili njemačkom jeziku te opis rada. Poštom mogu poslati pet do deset reprodukcija radova koji ne smiju biti stariji od 2008. godine.

Istaknuti međunarodni žiri bit će sazvan u ljeto 2011. kako bi odabrao pet finalista u borbi za  glavnu nagradu te odlučiti o pobjedniku. Pobjednik Henkel Art.Award. 2011 proglasit će se na svečanoj ceremoniji koja će se održati u Beču u studenom 2011. u prisutnosti svih kandidata.