Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je na sastanku Upravljačkog odbora za zajedničku organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda u Bruxellesu da Europska komisija pripremi mjere vezane za saniranje posljedica zabrane izvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda u Rusku Federaciju, prije svega u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda te voća, ali i ostalim sektorima.

Ističe se to u priopćenju Ministarstva poljoprivrede iz kojeg napominju kako uslijed odluke Ruske Federacije o zabrani uvoza u Rusiju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i izvoznici iz Hrvatske trpe izravnu štetu. Najavljuju i skori sastanak Vijeća za prehrambenu industriju na kojem će se razmotriti svi potencijali problemi koji se očekuju zbog ove zabrane.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev 7. kolovoza je objavio da je stupila na snagu jednogodišnja zabrana uvoza u Rusku Federaciju s rokom na godinu dana većine poljoprivrednih proizvoda, sirovina i prehrambenih proizvoda podrijetlom iz SAD-a, Europske unije, Kanade, Australije i Norveške.

Na današnjem sastanku Upravljačkog odbora za zajedničku organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda (Management Committee), na kojem su u Bruxellesu sudjelovali predstavnici hrvatskog ministarstva poljoprivrede, stručnjaci svih država članica EU-a analizirali su negativne učinke uvođenja zabrane izvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda u Rusku Federaciju.

Ministarstvo poljoprivrede procjenjuje da će neizravni učinak zabrane izvoza vrlo brzo uzrokovati neravnotežu na europskom tržištu koja će dovesti do ozbiljnih poremećaja u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, a prije svega se može očekivati gomilanje proizvoda na tržištu Europske unije, što u konačnici može rezultirati robnim viškovima i naglim padom cijena. (HRT)