xnation-ducan-zagreb-midiProljetno-ljetna modna kolekcija koja je već odavno trebala biti u prodavaonicama, još nije stigla, a čini se, ni neće. Trgovine na najboljim lokacijama u Zagrebu gotovo su prazne, a roba koja se još nudi starijeg je datuma proizvodnje

Zatvaraju se trgovine domaćeg modnog brenda Xnationa, objavljeno je na Facebook stranici ovoga brenda. Proljetno-ljetna kolekcija koja je već odavno trebala biti u prodavaonicama, još nije stigla, a, kako je objavljeno, ni neće, kao ni buduće kolekcije, a trgovine se zatvaraju polako jedna po jedna.

Trgovine na najboljim lokacijama u Zagrebu gotovo su prazne, a odjeća i modni dodaci koji se još nude starijeg su datuma proizvodnje. Tako je trgovina, koja je sigurno na jednoj od najboljih lokacija, u zagrebačkoj Ilici pretvorena u outlet koji je praktički prazan. Slična je situacija i u drugim hrvatskim gradovima.

U Xnationu nismo uspjeli dobiti službeno objašnjenje o tomu što se točno događa, iako smo u nekoliko navrata pokušali razgovarati s Milom Kožulom, direktorom tvrtke Min koja upravlja tim hrvatskim brendom. No, sudeći prema izjavi koju je ovih dana dao portalu Regional.com razlog zatvaranja je povlačenje strateškog partnera. Kožul je za taj varaždinski portal rekao kako se strateški partner planira povući, te da ako ne uspiju postići dogovor do jeseni, Xnation će sigurno zatvoriti vrata, što se očito upravo i događa.

Da Min računa na strateškog partnera, moglo se čuti početkom godine kad je ta tvrtka objavila da se proizvodnja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine seli u Kinu jer je tamo jeftinija. O kome se radi, Kožul ni tada nije rekao, a samo je poznato da je riječ o njemačko-slovenskom partneru. Prema njegovim tadašnjim planovima, dizajn su i dalje trebali potpisivati hrvatski dizajneri koji bi radili u Hrvatskoj, a planiralo se otvoriti i do dvadesetak trgovina u zemljama Europske unije.

Strateški partner odustao od dokapitalizacije zbog nekoliko sudskih odluka protiv tvrtke Min koje, prema njihovu mišljenju, mogu ozbiljno destabilizirati financijsko stanje tvrtke. Strateški partner trebao je financirati isporuku proljetno-ljetne modne kolekcije i na račun toga ući u vlasničku strukturu Mina.

Kako je pisao Regional.com, Kožul se, iako je tvrtka trpjela gubitke jer nije ponudila novu kolekciju, kao i zbog mogućih visokih novčanih iznosa koje će vjerojatno morati platiti na temelju sudskih odluka, još uvijek prije desetak dana nadao da će barem uspjeti osigurati jesensku kolekciju, a tada bi, kako je rekao, ponovo zaposlio i radnike. No, sada je izvjesno da do toga neće doći.

Min je prošle godine imao oko 200 zaposlenih i još njih 50 u mreži franšiznih partnera. Surađivao je s dva domaća kooperanta i njih pet iz BiH, s tim da je svaki minimalno zapošljavao 30 ljudi koji šivali za tvrtku 10 mjeseci u godini. Inače, Xnation je dosad bio prisutan u 35 hrvatskih gradova i brend se prodavao u oko 60 prodavaonica u zemlji.

Dio prodavaonica bio je u franšizi. Min se ranije odlučio na takvo poslovanje kao strategiju za rast i razvoj robne marke Xnation, no te su prodavaonice prve bile ugrožene u nedostatku nove robe. Iako su primatelji franšize plaćali samo prodanu robe, moraju namiriti troškove kao što je najam prostora, a nove robe nema.

Primatelji franšize mogli su koristiti ime brenda, no sami su morali osigurati prodajni prostor koji je trebao biti standardizirano i prepoznatljivo uređen. Min je partnerima nudio i podršku u promotivnim i marketinškim akcijama. (Vjesnik)