Završilo razdoblje visokih vozarina u pomorskom kontejnerskom prijevozu

Trend pada vozarina ide ruku pod ruku s normalizacijom pomorskog prijevoza robe u cijelom svijetu, koji su tijekom pandemije obilježili veliki poremećaji zbog blokade važnih luka i čestih zagušenja

Vozarine u pomorskom kontejnerskom prijevozu osjetno su pale u zadnjim mjesecima, utvrdio je Kielski institut za ekonomska istraživanja (IfW), zaključivši da je razdoblje pandemijskih poremećaja završeno.

U posljednje dvije godine brodarske tvrtke specijalizirane za kontejnerski prijevoz tereta poslovale su sa znatno većom dobiti, naglasio je IfW.

U međuvremenu vozarine su pale ispod prosjeka u pretpandemijskom razdoblju, osobito na relacijama prema lukama u SAD-u, na kojima su unutar godinu dana pale s više od 8.000 dolara na oko 1.000 dolara po kontejneru.

Trend pada vozarina ide ruku pod ruku s normalizacijom pomorskog prijevoza robe u cijelom svijetu, koji su tijekom pandemije obilježili veliki poremećaji zbog blokade važnih luka i čestih zagušenja.

Budući da brodovi i kontejneri koje prevoze često nisu bili na pravom mjestu u pravo vrijeme, vozarine su rasle sve do prošle godine, ali došao je kraj razdoblju pandemijskog zagušunja, zaključio je institut.

“U svijetu je trenuno u zastoju isporuka tek nešto više od sedam posto robe, što nije velika brojka, prema povijesnim standardima”, ističu u IfW-u. Na vrhuncu pandemije udio robe u zastoju iznosio je oko 14 posto.

IfW analizira kretanje brodova u stvarnom vremenu za stotine luka diljem svijeta kako bi pružio uvid u razvoj i stanje svjetske trgovine. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakDomaća ICT industrija raste brže od prosjeka EU, izvoz porastao na 1,6 mlrd. eura
Sljedeći članakBorzan: Porezom na neočekivanu dobit protiv rasta cijena hrane