Zbog rasta trošarina od 1. ožujka poskupljuju cigarete i grijani duhan

Najveći porast državnog nameta odnosi se na grijane duhanske proizvode kojima trošarina raste s 800 na 1400 kuna po kilogramu. To je povećanje od 75 posto kakvo dosad u Hrvatskoj, kad su u pitanju duhanski proizvodi, nije zabilježeno

U Hrvatskoj od 1. ožujka poskupljuju cigarete i grijani duhan. Razlog se nalazi u podizanju trošarina koje obuhvaćaju duhanske proizvode i duhanske prerađevine, piše Novi list. List navodi kako prema predloženoj uredbi Ministarstva financija trošarine neće obuhvatiti samo e-tekućine, kojima trošarina ostaje nula kuna.

Najveći porast državnog nameta odnosi se na grijane duhanske proizvode kojima trošarina raste s 800 na 1400 kuna po kilogramu. To je povećanje od 75 posto kakvo dosad u Hrvatskoj, kad su u pitanju duhanski proizvodi, nije zabilježeno.

Novi list piše kako su igrači na našem tržištu, a među njima i BAT koji je vlasnik Tvornice duhana Rovinj, tražili da se trošarine povećaju i na grijani duhan, čime prema pisanju lista, žele doskočiti konkurentima na domaćem tržištu. Iz BAT-a su poručivali kako nije fer da se trošarine dižu samo na cigarete.

Rast trošarina na cigarete i rezani duhan
Treba navesti kako uz grijani duhan od 1. ožujka raste i trošarina na cigarete. Dosad je ona bila 370 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene za tisuću komada cigareta. Ubuduće bi trebala biti 400 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene.

Propisano je i da minimalna trošarina na cigarete iznosi 888, umjesto dosadašnje 824 kune, ako ranije navedena formula za izračun trošarine daje manji iznos. Raste i trošarina na sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje i to s 800 na 860 kuna za kilogram, dok se trošarina za cigare i cigarillose povećava s 800 na 860 kuna za tisuću komada.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakIzabran pobjednik Ledo “RETRO” natječaja – Bubi se vraća u Ledo škrinje
Sljedeći članakProizvodnja kukuruza 9,8 posto veća