trgovina-kolica-largeIako stručnjaci kažu da se zbog povišenja PDV-a za dva posto cijene ne bi trebale povisivati, mogle bi zbog trgovaca. A kako je PDV u BiH 17 posto, a u Srbiji 18, povišenje cijena u Hrvatskoj, moglo bi ponovno otvoriti vrata već pomalo zaboravljenom šopingu preko granice

Povišenje Poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) za dva posto, s 23 na 25 posto, ne bi trebalo izazvati povišenje cijena, ali bi ga trgovci zbog dodatnih troškova njegova knjiženja, mogli iskoristiti za poskupljenje, kazao je u četvrtak Vjesniku analitičar prerađivačkog sektora Stipan Bilić.

Dodao je da bi stopa PDV-a, koji je trošak što se posebno iskazuje za pružene usluge i prodane proizvode, mogla biti i viša od 25 posto, ako bi se na hranu uvelo pola opće porezne stope, koju ima većina zemalja EU-a, a koja tamo iznosi do 10 posto.

Bilić ističe da bi se tako zaštitilo najviše hrvatskih građana, koji sad za hranu izdvajaju i do 70 posto prihoda, dok je taj iznos u zemljama Unije više nego dva puta niži. Dakle, cijene robe i troškova usluga neće se automatski povisiti za dva posto s porastom PDV-a na 25 posto, koji nova vlada namjerava uvesti 1. ožujka 2012. godine, pogotovo što se napokon uvode različite stope PDV-a. Posebna će stopa PDV-a biti određena i za dječju hranu, obuću i odjeću te za obrazovanje. Nadalje, nulta stopa PDV-a ostaje za kruh, mlijeko, lijekove i knjige do ulaska Hrvatske u EU, dakle, do 1. srpnja 2013. godine.

Sindikati smatraju da nitko u ovom trenutku ne može znati koliko će proizvođači, nakon uvođenja višeg PDV-a, iako on njima nije proizvodni trošak, odrediti da stoje hrana, režije, javni prijevoz, ulaznice za kino i koncerte.

Ali gotovo je izvjesno da će iduće godine poskupjeti plin, struja, ali i grijanje u pojedinim gradovima kao što je Rijeka, za kućanstva i do 40 posto. To se, već i trebalo dogoditi, ali se odustalo zbog izborne godine. Viši PDV i poskupljenje tih energenata sigurno će povećati i troškove života, ali je upitno u kolikom će postotku to utjecati na krajnjega kupca.

Kalkulacija pak pokazuje da u slučaju potpuna prelijevanja povišenja PDV-a s 23 na 25 posto u cijene, to bi se odrazilo na ukupni porast cijena za 1,5 do 2 posto na godišnjoj razini. No to se vjerojatno neće odmah dogoditi zbog zaliha robe i sličnoga.

Inače, potrošačka košarica prosječne obitelji u Hrvatskoj je u trećem tromjesečju 2011. iznosila oko 6400 kuna. Nakon povišenja PDV-a s 23 na 25 posto, mogla bi narasti za 80 do 100 kuna, uz uvjet da se potrošnja ne smanjuje.

S druge strane, kako je PDV u BiH 17 posto, a u Srbiji 18, povišenje cijena u Hrvatskoj, što se već dogodilo u slučaju cigareta, moglo bi ponovno otvoriti vrata već pomalo zaboravljenom šopingu preko granice. (Vjesnik)