Klasične solidno izrađene igračke su opet u modi. Njemački proizvođači igračaka bilježe rekordne utrške a mnogi, kako bi popravili imidž, povlače proizvodnju iz Kine, piše Deutsche Welle.

igracke-largePrije pet godina američki proizvođač igračaka Mattel povukao je s tržišta preko 1,5 milijuna igračaka proizvedenih u pogonima u Kini. Igračke su, naime, bile obojene bojama s nedozvoljeno visokim količinama olova.

To je, doduše, bio samo jedan od primjera u kojima igračke iz kineskih pogona nisu zadovoljile standarde zapadnih tržišta, no obujam ovog skandala potaknuo je cijelu branšu na razmišljanje.

Povratak klasičnim igračkama
Otada se mnogo toga promijenilo na polju proizvodnje igračaka. Ulrich Brobeil iz Njemačke udruge proizvođača igračaka (DVSI) svjedoči o tomu da se posebno mnogo toga promijenilo glede odnosa prema sigurnosti igračaka.

“Radimo pojačano na izobrazbi stručnog osoblja, postavili smo i tabele na internet s aktualnim pravilima. Osim toga, i sami kontroliramo nalaze li se u igračkama nedozvoljene tvari”, kaže Brobeil.

Posljednjih nekoliko godina njemačkim proizvođačima ide na ruku i trend povratka klasičnim igračkama i kvalitetnijim materijalima koje se u pravilu ne proizvode na Dalekom istoku.

To je vidljivo i iz ponude na ovogodišnjem Sajmu igračaka u Nürnbergu koji je započeo 1. veljače. Na najvećem sajmu te vrste na svijetu predstavnici branše imaju razloga za zadovoljstvo.

Nakon višegodišnje krize, njemačka industrija igračaka od 2009. bilježi stalni porast. Tako je lani u njemačkoj prodano 6 posto više igračaka nego prethodne godine. “Njemačkim proizvođačima trenutačno ide jako dobro”, kaže Brobeil.

Kvaliteta košta
No predstavnici branše uoči sajma primjećuju i jedan drugi trend: sve više globalnih marki proizvodnju seli s Dalekog istoka u Europu. “Posljednjih godina se sve više proizvodi u Europi. Dok je još donedavno 70 posto svih igračaka bilo proizvedeno u Kini, u posljednje vrijeme se ta vrijednost smanjuje i to za 5 posto godišnje i taj se trend nastavlja”, kaže Brobeil.

Upravo ono što je tvrtke isprva privuklo u Kinu, jeftina radna snaga i sirovine sada je i razlog za povratak na Zapad. Među tvrtkama koje povlače svoju proizvodnju iz Kine je i najpoznatiji proizvođač plišanih igračaka “Steiff” koji je još prije par godina zatvorio posljednji pogon u Kini i preselio ga u Njemačku.

marklin-makete-largePoznati proizvođač željezničkih maketa “Märklin” odnedavno više ne proizvodi u Kini nego u istočnoj Europi. Upravo je primjer “Märklina” znakovit za uspone i padove u branši proizvođača igračaka.

Ova tvrtka je 2009. prijavila stečaj nakon neuspješne epizode sa stranim ulagačima kojima je bilo samo do imena tvrtke, ali ne i do kvalitetnog proizvoda “Made in Germany”.

“Märklinu”, ali i cjelokupnoj branši, ide dobro a to treba zahvaliti i promjeni načina razmišljanja kod kupaca koji nakon mnogobrojnih skandala pojačano traže kvalitetni proizvod makar on bio i skuplji od konkurencije iz uvoza.

Njemački proizvođači pridaju veliku pozornost kvaliteti, a čini se da su roditelji, nakon mnogobrojnih uznemirujućih vijesti s novinskih stupaca, spremni izdvojiti i koji euro više za igračku koja neće naškoditi njihovim najmilijima. (Deutsche Welle)