U županjskoj Sladorani i tvornici šećera Viro Virovitica obavljaju se posljednje pripreme za kampanju prerade slatkog korijena, koja će početi kasnije nego dosadašnjih godina i bit će jedna od najkraćih.

željko zadroOve godine očekujemo između 550.000 i 600.000 tona šećerne repe, na oba sirovinska područja. Početak kampanje predviđen je za 1. listopada, što je i optimalan rok za potpunu zrelost šećerne repe. Uzorkovanje će se obavljati ovoga tjedna na županjskom sirovinskom području, a 10. rujna na virovitičkom. Kampanja prerade će se u Sladorani odvijati s manjim kapacitetom nego inače a u šećerani Viro s punim kapacitetom, s ciljem da se repa preradi u što kraćem roku i tako ostvari maksimalan učinak za naše kooperante, u smislu optimalne digestije i količine. A također je jako važno da sva repa bude izvađena do 15. studenoga, kako bismo mogli pripremiti repište za sjetvu drugih kultura”, kaže Željko Zadro, predsjednik Uprave Vira, najveće hrvatske šećerane u čijem je vlasništvu i županjska Sladorana.

Prošla, 2014., godina i početak 2015. ostat će zapamćeni kao najgore razdoblje europske industrije šećera zbog drastičnog pada cijena šećera na europskom tržištu. Cijela europska industrija šećera lani je zabilježila gubitke, pa tako i Viro i Sladorana. No Zadro ipak ne gubi optimizam i vjeruje da je najgore prošlo, da je šećerna kriza dotaknula samo dno i da će poslovanje konačno krenuti uzlaznom putanjom.

“Početkom travnja počeo je oporavak cijene šećera, što pokazuju i naša konsolidirana izvješća za prvih šest mjeseci. Naravno da to nije ni blizu cijena iz nekih prijašnjih godina, ali najvažnije je da je negativni trend završio. Zahvaljujući brzim i bolnim restrukturiranjima koje smo proveli 2014. godine te nižim cijenama plina i repe imamo pravo na skroman optimizam za ovu godinu, unatoč činjenici da je relativno malo hektara pod repom”, kaže Zadro.

Uvjeren je da domaća industrija šećera ima budućnosti, jer upravo je šećer najvažniji izvozni proizvod hrvatske prehrambene industrije. Od te proizvodnje izravno živi 10.000 obitelji – od seljaka koji siju repu za tri hrvatske šećerane do radnika koji je prerađuju, prijevoznika koji transportiraju tisuće tona sirovine i gotovog proizvoda i mnogih drugih uključenih u taj posao.

“Naravno da je pitanje opstanka hrvatske industrije šećera blisko vezano s konkurentnosti naših proizvođača šećerne repe. Zahvaljujući dodatnom poticaju od 300€/ ha iz EU, a koji je zagarantiran do 2020. godine, mišljenja smo da će interes za repu u RH kao najdohodovniju kulturu biti i dalje visok, jer tih 300€/ ha ili 5€/ t šećerne repe upravo je razlika u konkurentnosti između naših i recimo njemačkih proizvođača, napominje Zadro.

U sastavu Viro grupe od 2011. godine je i Slavonija Županja d.d. za preradu i promet žitarica, za koju su, prema raspoloživim informacijama, interes pokazali arapski investitori.

“Slavonija d.d. sa svojom pozicijom i infrastrukturom sigurno je interesantna svima. Najveći i najmoderniji mlin u RH te skladišni kapaciteti za 90.000 t žitarica jesu i bit će čimbenik u otkupu i trgovini žitaricama na ovom prostoru, s obzirom na to da su protekle tek tri godine od kupnje Slavonija Nove u stečaju, mislim da smo na dobrom putu učiniti tu tvrtku vrlo uspješnom i na ponos cijelog kraja. Naši partneri s Bliskog istoka mogu biti samo dodatni kotačić u tom procesu te sa svojim tržištem osigurati siguran otkup i plaćanje svih žitarica koje proizvode naši kooperanti”, zaključuje Zadro. (glas-slavonije.hr)