ilija-studen-largePoslovanje koje je promišljeno od sirovine do finalnog proizvoda ključ je uspjeha u današnjem volatilnom sektoru prehrambene industrije, što pokazuje primjer kompanije Studen & Co Holding

O perspektivi regije i vlastite tvrtke razgovarali smo s Ilijom Studenom, predsjednikom Studen & Co Holdinga, koji je sa svojim proizvodnim, distribucijskim i trading tvrtkama zastupljen u više država središnje i jugoistočne Europe, kao i u Južnoj Americi te na Bliskom i Srednjem Istoku.

Za početak molimo vas predstavite vašu tvrtku. Kako je krenula vaša poslovna priča i djelovanje u sektoru prehrane?
Studen & Co Holding danas je međunarodna kompanija sa sjedištem u Beču i sa svojim proizvodnim, distribucijskim i trading firmama zastupljena je u devet država središnje i jugoistočne Europe, kao i u Brazilu te na Bliskom i Srednjem Istoku.

Povezani smo putem partnerskih i kapitalnih odnosa s vodećim tvrtkama iz naše branše u Austriji, Njemačkoj, Brazilu i Singapuru te odlično povezujemo distribuciju i logistiku u jugoistočnoj i središnjoj Europi.

Priča Studen & Co Holdinga započela je 1992. godine kada sam s partnerima u Beču pokrenuo privatnu tvrtku Studen & Co Ges.m.b.H., čija je osnovna djelatnost bila promet prehrambenim proizvodima izlistanim na svjetskim burzama.

Od tada do danas razvila se grupa povezanih tvrtki u okviru Studen & Co Holdinga koje se bave trgovinom, preradom i proizvodnjom u području osnovnih prehrambenih proizvoda kao što su šećer, ulje, brašno, kava.

Kakva je vaša pozicija na domicilnom tržištu u Bosni i Hercegovini, a kakva na izvoznim tržištima regije i šire?
U segmentu šećera smo vodeći na tržištima BiH, Slovenije, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Kosova. Usto, imamo značajne udjele na tržištima Izraela i Jordana, te manje udjele na brojnim drugim tržištima Europe te Bliskog i Srednjeg Istoka.

Kada je riječ o jestivom ulju tu smo tržišni lider u BiH, dok značajne udjele ostvarujemo u Austriji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji i na Kosovu. Prisutni smo i na drugim tržištima gdje zauzimamo manje udjele.

U segmentu sirove kave smo među prva tri dobavljača na području zapadnog Balkana, a prisutni smo i u zemljama Bliskog Istoka. Kod drugih prehrambenih proizvoda iz našeg portfelja imamo manja učešća na brojnim tržištima.

Kako ste zadovoljni nastupom i rezultatima na hrvatskom tržištu?

Na hrvatskom tržištu smo s našim različitim proizvodima prisutni još od 1993. i prošli smo sve promjene, uspone i padove, zajedno s našim partnerima, prije svega prehrambenom industrijom.

Radimo dobro, uspješno i korektno i bez obzira na turbulencije s likvidnošću mnogih tvrtki, nismo imali problema te očekujemo jačanje naše pozicije na tržištu ulaskom Hrvatske u EU.

Od budućih aktivnosti mogu reći kako razmatramo ulaganja u proizvodnju, odnosno neke akvizicije u Hrvatskoj u nadolazećem razdoblju.

Trenutno živite i radite praktički na tri kontinenta: u Beču i Sao Paulu, a odnedavno i u Dubaiju. Vjerojatno u tu konstelaciju možemo ubrojiti i Brčko. Koji je razlog tome, recite nam nešto o vašim aktivnostima van ovih prostora?

Širenje našeg poslovanja na južnoamerički kontinent bilo je od krucijalnog značaja za ubrzani razvoj kompanije, jer je to područje ključni izvor sirovina za naše proizvodne kapacitete, prije svega u Brčkom u BiH.

ilija-studen-bimal-largeDanas smo izravno prisutni kod naših partnera, prije svega proizvođača sirovina u Brazilu, što praktično znači da s njima poslujemo bez ikakvih posrednika.

Bez ovog poteza ne bismo bili u mogućnosti samostalno razvijati poslovanje na našim osnovnim tržištima jugoistočne Europe.

Također, taj poslovni potez nam je omogućio da se uspješno nosimo s konkurencijom kompanija koje su višestruko veće od nas, da dođemo na liderske ili značajne pozicije na brojnim tržištima te krenemo s globalnim iskorakom naše kompanije na način da proširimo sve segmente poslovanja i na potpuno nove regije.

U ovom momentu to je regija Bliskog i Srednjeg Istoka, gdje smo pozicionirali naš regionalni centar u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Dubai), a sljedeći iskorak će biti Daleki Istok, prije svega Kina, s planiranim regionalnim centrom u Hong Kongu ili Šangaju.

Ulaganje u prehrambenu industriju postala je jedna od predominantnih poruka i savjeta brojnih ekonomskih stručnjaka, pogotovo u posljednjih nekoliko godina. Čini se da hrana pomalo vraća svoju zasluženu poziciju među gospodarskim prioritetima. Kako gledate na prilike zemalja regije s obzirom na ogromne neiskorištene potencijale u agrarnoj proizvodnji? Na koji način se po vašem mišljenju trebaju razvijati tvrtke iz regije poput vaše?
Naša kompanija je pomalo specifična u odnosu na druge velike proizvođače hrane u ovoj regiji, jer smo se koncentrirali prije svega na svoje prerađivačke kapacitete, logistiku, distribuciju i trading, uz razvoj partnerskih odnosa s primarnim poljoprivrednim proizvođačima iz različitih dijelova svijeta, pa tako i zemalja panonske regije.

Ova regija ima ogromnu perspektivu u proizvodnji hrane, a pitanje je sposobnosti kompanija i političkog okruženja da se ta perspektiva i materijalizira.

Održivi razvoj i suradnja s lokalnom društvenom zajednicom vrijednosti su inkorporirane u poslovanje manje više svih suvremenih kompanija. Na koji način tvrtke iz vašeg portfelja provode takvu politiku, poglavito u zemljama regije?
Suradnja s društvenom zajednicom jedno je od trajnih usmjerenja Studen & Co Holdinga. U Brčkom, gdje su smještene naše proizvodne kompanije i gdje zapošljavamo više od 500 djelatnika, od 2002. godine aktivno radimo na pomoći društvenoj zajednici preko klasičnih donacija, sponzorstava, te suradnje s obrazovnim institucijama Brčko distrikta.