Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da bi europsko popuštanje Hrvatskoj koja je u sporu sa Slovenijom oko zaštite vina teran bilo nedopustivo.

Slovenija je danas na sastanku s predstavnicima Europske komisije upozorila da je popuštanje bilo kojoj državi glede terana pravno nedopustivo”, kazao je Židan za Slovensku tiskovnu agenciju STA te dodao kako je zaštita slovenskog vina teran “tako unikatna” da se ne može proširiti ni na jednu drugu državu, o čemu se navodno ponekad razmišlja u Bruxellesu, u potrazi za političkim rješenjem spora.

“Očekujem da će Europska komisija braniti Sloveniju koja je zaštitu terana provela na zakonit način, u okviru europskog pravnog poretka”, dodao je slovenski ministar, komentirajući vijesti da Europska komisija razmišlja o posebnom aktu kojim bi dopustila da se zaštita terana proširi i na Hrvatsku.

U tom bi slučaju međutim, navodi STA, Slovenija po neslužbenim informacijama reagirala tužbom protiv Europske komisije.

Slovenija je 2000. godine u EU-u zaštitila svoje vino teran koje se u primorskom dijelu te zemlje radi od grožđa sorte refošk, makar je vino pod tim imenom poznato i u dijelovima Italije, te u hrvatskoj Istri.

Neki su slovenski stručnjaci zbog toga predlagali da se za teran osigura “trilateralna” zaštita Slovenije, Italije i Hrvatske u okviru Europske unije, ali je službena Ljubljana zauzela stajalište da se vino teran proizvodi samo u Sloveniji, te da se vino pod tim imenom u Hrvatskoj ili Italiji ne smije proizvoditi niti prodavati.

Još prije dvije godine razgovore sa slovenskim i talijanskim predstavnicima u pokušaju da se zaštiti i hrvatski teran kao autohtona istarska vinska sorta koja se i proizvodi od grožđa teran najavljivao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ali je slovenska strana do sada ostajala uporna u stajalištu da se vino teran može u EU-u prodavati samo kao slovensko vino. (HRT)