Žitarice za doručak – Rast ukupne vrijednosne prodaje

Kategorija žitarica za doručak u 2021. godini zabilježila je rast ukupne vrijednosne prodaje u odnosu na godinu prije.

Kategorija žitarica za doručak uključuje cornflakese, muesle te žitarice za doručak. U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2021. godine, kategorija žitarica za doručak zabilježila je rast ukupne vrijednosne prodaje u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći udio u vrijednosnoj prodaji ima segment muesli s 49%, na drugom mjestu smjestile su se žitarice s 42% udjela, iza kojih je cornflakes s 9%. U posljednjih godinu dana segmenti muesli i žitarice zabilježili su rast vrijednosne prodaje u odnosu na prethodnih godinu dana, dok segment cornflakes istodobno bilježi pad vrijednosne prodaje.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, čak 75% ukupne vrijednosne prodaje kategorije žitarica za doručak ostvaruje se kroz moderne formate u koje ulaze hipermarketi (>2.500 m2) i supermarketi (301-2.500 m2), dok manji udio, od 25% vrijednosne prodaje, prolazi kroz trgovine mješovitom robom (<300 m2).

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2021. godine, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača zastupala su 43% vrijednosne prodaje kategorije žitarica za doručak. Abecednim redoslijedom oni su: Mogador, Nestle i Podravka.

Prethodni članakOčekuje se više od pola milijuna poslova u sektoru solara do 2024.
Sljedeći članakPahuljice pa muesli i kaše