Žitarice za doručak – Urbani životni stil korisnika žitarica

Psihografska obilježja velikih korisnika žitarica pokazuju da oni većinom i iznad prosjeka pripadaju segmentu osviještenih individualaca. Odnosno urbaniji su, skloni konzumaciji kina, koncerata, kazališta i kulturnih manifestacija. Vole se družiti, no dobar provod nije im na vrhu liste prioriteta.

U okviru BRANDpuls istraživanja za Hrvatsku prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju žitarica (muesli, cornflakes, kaše i dr.) i brendove unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanja mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2022. godine na području Hrvatske.

PRESJEK KATEGORIJE
Gotovo dvije trećine Hrvata u dobi od 16 do 64 godine barem ponekad konzumira žitarice. U procjeni populacije to je otprilike 1.562.835 potrošača promatrane kategorije.

BRANDpuls je Ipsos alat za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija. BRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija. Podaci su dostupni za tržišta Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine.

Daljnjom segmentacijom potrošača dobit ćemo 25% velikih korisnika (heavy users), koji konzumiraju kategoriju barem dva do tri puta tjedno, zatim 21% srednjih korisnika (medium users), koji konzumiraju kategoriju jednom tjedno do dva do tri puta mjesečno, te 18% malih korisnika (light users) koji konzumiraju kategoriju jednom mjesečno ili rjeđe. Važno je izdvojiti da tek 28% potrošača smatra brend žitarica koji kupuje izuzetno bitnim.

VELIKI KORISNICI
Veliki korisnici kategorije žitarica nešto su češće žene, osobe u dobi od 16 do 19 te 30 do 39 godina. Mlađi dio velikih potrošača ima završenu osnovnu školu, dok je stariji dio visokoobrazovan. Iznad prosjeka Hrvatske veliki potrošači dolaze s područja Slavonije i Dalmacije.

Pogledamo li psihografska obilježja ove skupine, možemo primijetiti da većinom i iznad prosjeka pripadaju segmentu osviještenih individualaca. Odnosno urbaniji su, skloni konzumaciji kina, koncerata, kazališta i kulturnih manifestacija. Vole se družiti, no dobar provod nije im na vrhu liste prioriteta. Brinu se o svom zdravlju, nastoje se zdravo hraniti, nerijetko kuhaju i uživaju u tome. Kada obavljaju kupovinu skloni su kupovati proizvode koji služe svrsi, ali ne zanemaruju ni marke proizvoda. Žele se educirati i usavršavati te su otvoreni prema novim spoznajama. Suvremena tehnologija im je interesantna te su politički osviješteni.

STAVOVI I BRENDOVI
Sedam od deset velikih potrošača više voli jesti žitarice s mlijekom nego kao grickalice, a jednako toliko smatra žitarice brzim i zasitnim jutarnjim obrokom.

Osim općenitog praćenja kategorije žitarica, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnik brenda konzumirao ga je u posljednjih mjesec dana.

Promatrano na velikim korisnicima kategorije prvi brend žitarica je Čokolino, s 45% korisnika u posljednjih mjesec dana. Odmah iza njega nalazi se Lidlov brend Crownfield s 24% korisnika. Na trećem mjestu je Dobra zobena-ovsena kaša s 23% korisnika.

Prethodni članakOtvoren Spar u Mariji Bistrici
Sljedeći članakŽitarice za doručak – Usmjerena komunikacija benefita