KategorijeLeaflet reportOsvježivači zraka: Kaufland predvodi trgovačku ponudu

Osvježivači zraka: Kaufland predvodi trgovačku ponudu

Kaufland je apsolutni prvak u konkurenciji trgovačkih lanaca učetverostručivši svoj udio iz prošle godine na dominantnih 28% udjela u broju promocija, što je više negoli kombinirani udio sljedeća četiri trgovca

U okviru analize kretanja u kategoriji “Osvježivači zraka” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca.

Analiza se odnosi na broj promocija u periodu studeni 2016. – listopad 2017. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

U zadnje dvije godine u kategoriji osvježivača zraka oglašavalo se 45 proizvođača (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače).

Trgovačke su marke u tom periodu porasle s 2% na 3%, ali se njihov udio utopio u dominaciji brendova.

Uvjerljivo vodeća marka u kategoriji je Glade iz portfelja SC Johnsona, koji je ostvario minimalni rast te sa sadašnjih 39% ima veći udio od kumulativnog udjela prva dva pratitelja.

Prvi od njih je Saponijin Bis koji je uz rast od 3% došao do 19%, dok je s dvostruko većim rastom Ambi Pur (Procter & Gamble) stigao do treće pozicije i 15% udjela u broju promocija.

S 14% u stopu ga prati Air Wick, brend Reckitt Benckisera, ali uz gubitak od 4% u odnosu na ranijih 12 mjeseci. Na začelju je Wunder-Baum (Car-Freshner Corporation) koji je svojih malih 4% udjela od lani pretočio u još manjih 1% udjela u ovoj godini.

Ostale marke kumulativno su smanjile svoj udio u broju promocija s 14% na 12% na međugodišnjoj razini.

RAST SNIŽENOG
Kaufland je apsolutni prvak u konkurenciji trgovačkih lanaca učetverostručivši svoj udio iz prošle godine na dominantnih 28% udjela u broju promocija, što je više negoli kombinirani udio sljedeća četiri trgovca. Prva među njima je Bipa koja je uz značajan rast s 3% na 9% došla do drugog mjesta, dok je lanjski šampion KTC s tadašnjih 14% pao na treće mjesto s aktualnih 7% udjela.

Četvrti i peti su s 5% Tommy i Metro pri čemu je prvi u minusu od 3% a drugi je ostao na istome. Tri posto je izgubio i dm koji sada ima 4% udjela, Spar i Konzum imaju po 2% (prvi u minusu od 2% a drugi od 3%), dok je Metss također u padu s 3% na 1%.

Ostali trgovci su kumulativno izgubili 6% te su zadnjih 12 mjeseci zaključili s 37% udjela u broju promocija. Znači, rast je bio rezerviran samo za prva dva trgovca.

Gledano prema tipu promocije osvježivača zraka, vidimo kako i u ovoj kategoriji snižena cijena dobiva na važnosti te je u zadnjoj godini imala čak 66% udjela, što je značajan rast u odnosu na lanjskih 50%. Redovna cijena je, shodno tome, pala za 15% te sada ima 26% udjela u broju promocija, dok su i ostali tipovi smanjili svoj udio s 9% na 8%.

Zanimljiva je i podjela ovih proizvoda prema njihovim mjernim jedinicama pa se tako najveći dio njih (67%) mjeri u mililitrima, što je 9% više nego lani, zatim u komadima (22%), što je pak 6% manje nego lani, dok se u gramima mjeri 12% oglasa ili 2% manje nego u prethodnoj godini.

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...