Tržišne komunikacijeDOPŽito grupa i E.ON ugovorili izgradnju solarne elektrane

Žito grupa i E.ON ugovorili izgradnju solarne elektrane

Žito grupa i E.ON Solar, tvrtka iz sastava grupe E.ON Hrvatska, ugovorili su izgradnju solarne elektrane na lokaciji Tvornice ulja Čepin uz očekivane uštede 2,6 gigavatsata na godinu, čije puštanje u pogon se očekuje tijekom lipnja, izvijestili su u petak iz te dvije tvrtke ne navodeći vrijednost investicije.

Nova solarna elektrana, uz sedam koje Žito već ima, nastavak je održive energetske i ekološke strategije grupe, kaže se u priopćenju.

Fotonaponske elektrane smanjenju količinu energije koju treba kupovati za pojedine lokacije, čime se utječe na trošak proizvodnje te naposljetku i na CO2 otisak, budući da Žito grupa čini 0,3 posto ukupne potrošnje električne energije Republike Hrvatske, dodaje se.

“Strategiju ulaganja u fotonaponske elektrane donijeli smo prije dvije godine i od tada se intenzivno razvijaju projekti, a trenutno ih je 20-ak u raznim fazama”, kazao je član Uprave Žito grupe Jozo Ljubičić.

Do sada je, kako je naveo, u rad pušteno sedam fotonaponskih elektrana ukupne snage 2,3 megavata, a nova u Tvornici ulja Čepin od dva megavata bit će najveća u grupi.

Kroz svoja četiri bioplinska postrojenja godišnje Žito od organskih ostataka s farmi i ratarske proizvodnje proizvede 43 gigavata električne energije što premašuje ukupnu potrošnju električne energije svih članica Žito grupe zajedno, a do kraja 2025. proizvodnja energije bi trebala biti dvostruko veća od potrošnje.

Činjenica da Žito proizvede više električne energije no što potroši, svrstava ga u sam vrh ekološki odgovornih kompanija u Hrvatskoj, istaknuli su iz te tvrtke.

Direktor i član Uprave E.ON Solara Jurica Gregurić je kazao kako suradnja sa Žitom predstavlja zaokruženu održivu energetsku priču uz kupca koji je odavno prepoznao važnost ulaganja u obnovljive izvore energije kako bi postigao energetsku samodostatnost koja je dobila na važnosti u svjetlu energetske krize.

“Iako projekt predstavlja određenu kompleksnost u pogledu projektiranja i postavljanja imajući na umu da je dio elektrane na zemlji, a dio na krovovima zahvaljujući iskustvu i stručnosti naših inženjera uspjeli smo i ovaj projekt privesti kraju”, istaknuo je.

Žito grupa je vodeća poljoprivredna i prehrambena grupa u Slavoniji koja trenutno ima više od 1.350 zaposlenih. Pokriva sektore ratarstva, svinjogojstva, govedarstva, peradarstva, trgovanja i kooperacije, industrije, silosnih kapaciteta i obnovljive energije. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...