Žitozajednica: Kruh neće poskupjeti ako se trgovci odreknu visokih marža

Nikakva dogovora nema, nismo mi kartel da dogovaramo cijene niti se to u pekarskom biznisu može – odgovara direktorica Žitozajednice Nada Barišić na optužbe Olgice Spevec, predsjednice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.

Ona je ovih dana kazala kako je najava poskupljenja kruha iz Žitozajednice zabranjen sporazum među poduzetnicima koji se zakonski sankcionira.

Barišić, međutim, tvrdi kako Žitozajednica nije ništa drugo nego udruženje koje prenosi odluke svojih članica kojih je 40-ak, a pekara je, s obrtima, možda i 5000 u RH. Oni će možda dići cijene i više od tri do šest posto, koliko su najavile neke članice Žitozajednice, a neke poput Podravke ili Vindijine Latice i neće poskupljivati. Ona ističe kako je nove cjenike, primjerice, prihvatio Konzum, a pojedini trgovački lanci, koji tvrde kako u njih kruh neće poskupljivati, još ih odbijaju.

“Dobro je ako neće poskupljivati. To znači da će se trgovci odreći dijela visokih marža na pekarskim proizvodima”, napominje Barišić.

Pekari su, podsjetimo, još ljetos, nakon sastanka s ministrom Petrom Čobankovićem kad su privremeno odustali od poskupljenja, najavili kako će korekcije cijena sigurno biti sredinom listopada kad im u pravilu ističu stari ugovori s trgovcima.

No, iako posljednjih mjeseci i brojni drugi proizvodi poskupljuju, svi su se okomili na pekare koji su jedini u javnosti otvoreno najavili poskupljenja, kazali su u Žitozajednici. (Večernji list)

Prethodni članakMetro: Pod brendom Aro više od 700 proizvoda
Sljedeći članakJohnson & Johnson s rastom kvartalne dobiti