Prijevoz roba preko granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine znatno je smanjen nakon 1. srpnja kada je Hrvatska postala punopravnom članicom Europske unije, podaci su Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) koje u petak prenosi sarajevski “Dnevni avaz”.

Preko graničnog prijelaza kod Gradiške koji je ujedno i najprometniji kada je riječ o robnom prometu tijekom prvih osam dana srpnja prešlo je dvije i pol tisuće teretnih vozila što je za 15 posto manje u usporedbi s istim razdobljem 2012. godine.

Od ove brojke 1400 kamiona uvezlo je robu u BiH a 1100 ih je prešlo granicu s robom namijenjenom tržištu EU.

Granični prijelaz Gradiška je uz onaj kod Bijače na jugu jedini osposobljen za prometovanje roba biljnog i životinjskog podrijetla.

Iako je prijelaz Bijača-Nova sela namjenski građen po propisima EU preko njega je u srpnju prešao tek simbolični broj kamiona.

U prvih šest dana srpnja zabilježen je prelazak tek 300 kamiona od kojih je 200 uvozilo robu u BiH.

Najveći broj ulazaka odnosi se na cisterne s gorivom dok se preko Bijače iz BiH izvozila uglavnom drvena građa i proizvodi od drveta.

U UNO BiH ipak ističu kako je manji promet u srpnju očekivan jer je većina uvoznika i izvoznika iskoristila lipanj kako bi što veću količinu roba plasirala u razdoblju u kojemu je još bio na snazi bescarinski režim trgovine između BiH i Hrvatske reguliran CEFTA-om. (Business.hr/Hina)