26.6 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja 2024., 20:06
KategorijeLeaflet reportŽvakaće gume - Leaflet report: Trgovci vrlo aktivni

Žvakaće gume – Leaflet report: Trgovci vrlo aktivni

Metro i Lidl izdvojeni su na čelu poretka trgovaca. Ipak, Metro je gubitkom čak 10 postotnih poena ugrozio uvjerljivo vodstvo koje je imao lani s 32% pa mu se opasno približio Lidl koji je s lanjskih 16% došao na 19% udjela

U okviru analize kretanja u kategoriji “Žvakaće gume” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca.

Analiza se odnosi na broj promocija u periodu rujan 2016. – kolovoz 2017. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje).

U zadnje dvije godine u kategoriji žvakaćih guma oglašavalo se 10 proizvođača (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače).

PRIMJETNE PL MARKE
Trgovačke marke u ukupnom broju promocija ove kategorije zauzimaju ne tako velikih, ali ipak primjetnih 10% udjela ili 1% više nego lani, što se prvenstveno ima zahvaliti privatnim markama Lidla i Müllera.

Ipak, kad su žvakaće gume u pitanju opće je poznato da glavnu riječ vode Marsove marke pa tako i u katalozima i letcima drže ukupno 57% udjela u broju promocija pri čemu Orbit dominira s 45% (pad od 6% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci), a pomaže mu Airwaves s 12% (plus od 9% u odnosu na lani).

Slijedi Müllerova marka Sensident s 9% i rastom od 2%, potom s 8% dolazi marka Unibol istoimenog turskog proizvođača, koji je zadržao isti udio kao i lani, a na istih 7% ostala je i Lidlova marka Jetgum.

Lanjskih 7% nije pak uspjela zadržati marka Čunga lunga iz portfelja makedonskog proizvođača Makpromet te je pala na 4% udjela u broju promocija.

Ostale marke smanjile su svoj udio u broju promocija s lanjskih 19% na sadašnjih 15%.

Sve skupa gledano, u ovoj kategoriji ne bilježimo tako snažan promotivni pritisak kao u nekim drugim segmentima tržišta, ali tip promocije snižene cijene i dalje čini gotovo pola svih promocija.

Naime, udio tog tipa promocije blago je povećan s 45% na 46%, a jednako tako minimalan rast ostvario je i tip promocije redovne cijene koji je na kraju ovogodišnjeg kolovoza držao 33% udjela u broju promocija.

Ostali tipovi nisu se maknuli s 21% udjela. Metro i Lidl izdvojeni su na čelu poretka trgovaca. I

pak, Metro je gubitkom čak 10 postotnih poena ugrozio uvjerljivo vodstvo koje je imao lani s 32% pa mu se opasno približio Lidl koji je s lanjskih 16% došao na 19% udjela.

Iza njih vodi se izjednačena borba pa sljedeća tri trgovca (KTC, Müller, Boso) dijele samo decimale na 11%, a potom dolaze i ostali trgovci koji drže ipak osjetno manje udjele: Kaufland i Tommy po 6%, a Konzum i Trgovina Krk po 4%.

Ostali su trgovci reducirali svoj udio u broju promocija sa 16% na svega 5%.

Najnovije objave

Nestlé u prvom polugodištu bilježi organski rast od 2,1%

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prvih šest mjeseci 2024. godine. Organski rast iznosi 2,1% od čega 0,1% dolazi iz realne interne stope rasta...

izlog

50 years of UNCONDITIONAL LOVE

UNCONDITIONAL slavi 50 godina izvrsnosti u industriji kućnih ljubimaca S ponosom objavljujemo da je UNCONDITIONAL, pionir u industriji kućnih ljubimaca, proslavio svoju zlatnu obljetnicu -...