Ikea-logo-midiPremijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da će u narednoj godini biti otvorena prva robna kuća Ikea u Beogradu.

On je poslije sastanka s nordijskim kompanijama kazao da se o otvaranju tog velikog trgovinskog lanca govori još od 2000. godine, ali da je sad sasvim izvjesno da će prvi objekt biti otvoren 2016. godine.

Vučić je najavio i da će u naredna tri mjeseca biti donijeti zakoni o naknadama i o financiranju lokalnih samouprava, što će sigurno imati utjecaja na dalji dolazak stranih investitora, koji su imali dosta zamjerki na neujednačene naknade.

Prema njegovim riječima, vanjskotrgovinska razmjena Srbije i nordijskih zemalja u 2015. treba biti za oko 15 posto veća nego prošle godine kada je iznosila 384,6 milijuna eura, a na to upućuju podaci iz u prvih deset mjeseci ove godine kada je ona iznosila 425,5 milijuna eura.

“Očekujemo da u naredne dvije godine robnu razmjenu s nordijskim zemljama uvećamo za 100 posto”, kazao je Vučić dodavši da su trenutno među 15 najvećih izvoznika Srbije dvije nordijske kompanije.

On je dodao da nordijske zemlje primjećuju napredak Srbije i da je zemlja izašla iz recesije, kao i da je smanjen fiskalni deficit i da je prema posljednjim statističkim izvještajima u Srbiji nezaposlenost na najnižem nivou u posljednjih 10 godina oko 17 posto, što je za devet posto manje nego pre tri godine.

Vučić je kazao da su ti pokazatelji bili ključni i za skorašnji dolazak jedne od najvećih japanskih kompanija koja će otvoriti 1.700 novih radnih mjesta.

Ambasador Švedske Krisper Asp kazao je da je Srbija učinila velike napore kako bi uspostavila stabilnu klimu i predvidivost poslovnog ambijenta što je veoma bitno za investitore. On je naglasio da je kompanijama iz Švedske veoma važna predvidivost poslovnog ambijenta posebno u oblasti građevinarstva ali i jasno definirani i regulirani radni odnosi i e-uprava.

“Otvaranje poglavlja koje uskoro očekuju Srbiju je važan i kvalitetan korak u pristupanju Srbije Europskoj uniji. Poslovna zajednica je sve više zainteresiranija za srpsko tržište”, kazao je Krispera.

Na prvom radnom sastanku Vučića i nordijskih kompanija prisustvovali su i predstavnici ambasada nordijskih zemalja Danske, Norveške, Finske i Švedske, a sastanak je bio organiziran s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta u Srbiji i kreira bolje okruženje za investitore. (SEEbiz.eu/Beta)