Proizvodnja mlijeka u Sloveniji i dalje raste, unatoč tvrdnjama poljoprivrednika da je zbog stalnog pada otkupnih cijena i ukidanja mliječnih kvota u EU-u sadašnji model u mljekarskom sektoru neodrživ i da ga treba mijenjati.

mlijeko-midiPrema statističkim podacima, u travnju je u Sloveniji otkupljeno 7 posto mlijeka više nego u istom mjesecu lani, a u prvom kvartalu 4 posto više u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine.

Prerada konzumnog mlijeka u slovenskim mljekarama u znatnom je porastu, dok je proizvodnja mliječnih prerađevina, poput sira i maslaca, u padu.

Zbog stalnog pada otkupnih cijena, zasićenosti tržišta mlijekom i premalih potpora, ubuduće je potrebno veće povezivanje u tom sektoru te izvoz na treća tržišta izvan Europske unije, poručio je proizvođačima parlamentarni odbor za poljoprivredu.

Državna tajnica u ministarstvu poljoprivrede Tanja Strniša kaže da je stanje u mljekarstvu kritično i da se pogoršava, a izlaz treba naći i u pravednijim odnosima u mliječnom lancu jer se potrošačke cijene mlijeka u trgovinama ne spuštaju, iako su otkupne cijene sve niže.

Po zadnjim podacima, otkupna cijena mlijeka s 3,7 posto masnoće u travnju je iznosila 24,40 eura za 100 kilograma, što je pad cijene od pet posto samo u jednom mjesecu.

Budući da cijene padaju u cijeloj Europi, slovenskim se farmerima preporučuje povezivanje i restrukturiranje kako bi mogli opstati, ali i usmjeravanje na izvoz izvan tržišta Europske unije, pri čemu jednu od velikih prilika predstavljaju dogovoreni razgovori s Kinom o mogućnostima izvoza mlijeka na to veliko tržište. (SEEbiz.eu/Hina)