Belgijsko-brazilski proizvođač piva AB InBev je najavio da će prodati australsku podružnicu Carlton & United Breweries (CUB) japanskom Asahi Holdingsu za 11,3 milijardi američkih dolara kako bi smanjio ogroman dug.

Dug vlasnika Stelle Artois i Budweisera premašuje 100 milijardi dolara, a dijelom je povezan s akvizicijom SABMillera 2016. godine. Prodaja CUB-a pomoći će smanjiti taj dug, poručuju iz AB InBeva.

“Kompanija će upotrijebiti značajan dio prihoda od prodaje australskog poslovanja za plaćanje dugova”, stoji u priopćenju AB InBeva.

Početkom tjedna iznenadili su tržišta odustajanjem od uvrštenja u kotaciju hongkonške burze dionica azijsko-pacifičke podružnice Budweiser Brewing Company APAC, čime su željeli prikupiti oko 10 milijardi dolara.

IPO je opozvan zbog “nekoliko čimbenika” koje u AB InBevu nisu preciznije pojasnili. Prema nekim su medijskim izvješćima investitori traženu cijenu smatrali previsokom, navodi AFP. Izvršni direktor Carlos Brito ističe u priopćenju da i dalje vide “veliki potencijal za svoje poslovanje u APAC-u (azijsko-pacifičkoj regiji), koja ostaje motor rasta unutar naše tvrtke”.

Na drugim velikim tržištima bilježe pad prodaje a dobit im se prošle godine smanjila 14,7 posto, na 6,8 milijardi dolara. U ovoj godini prognoziraju snažan rast. Japanski Asahi Holdings kupuje pak pivske brendove na nekoliko kontinenata. U siječnju su postali vlasnici britanskog Fuller’sa, pridruživši ga skupini kupljenih europskih brandova Peroni, Grolsch i Pilsner Urquell.

Kupnjom CUB-a steći će i prava na distribuciju AB InBevovih brendova u Australiji. (Hina)