U Općinskom sudu u Velikoj Kladuši održana je sudska prodaja posljednje trećine d.d. Agrokomerc, odnosno pogona tvornice biskvita, čokolade i kakaa, a kao pobjednik je izašla kompanija AC Food Velika Kladuša, članica AS grupacije, potvrđeno je za Klix.ba.

“AC Food je na današnjoj prodaji koju je organizirao Općinski Sud u Velikoj Kladuši proglašen za najpovoljnijeg ponuđača za Agrokomercovu tvornicu biskvita u Velikoj Kladuši s ponuđenim iznosom od 2.406.500 KM”, rekli su za Klix.ba u kompaniji AC Food.

Riječ je o tvornici u kojoj se proizvode biskviti, petit keks, kao i drugi konditorski proizvodi. AC Food je obavezan da u roku od 30 dana izvrši uplatu sredstava kada će postati konačni vlasnik.

“Ovim je AC Food zaokružio kupovinu jedne cjeline na lokaciji Polje prehrambene industrije Agrokomerc, u namjeri da se ovaj nekadašnji div bosanskohercegovačke industrije hrane ponovno stavi u funkciju razvoja Velike Kladuše, Krajine, ali i cijele prehrambene industrije Bosne i Hercegovine”, istakli su iz kompanije.

Inače, imovina Agrokomerca, koja se prodaje u fazama, proteže se na ogromnom kompleksu u naselju Polje u Velikoj Kladuši i podijeljena je u tri cjeline.

Prvu čine tvornica stočne hrane, pržionica kave te prodaja voća i povrća, a 28. ožujka 2017. godine na prodaji u Općinskom sudu u Velikoj Kladuši za 3,05 milijuna KM AC Food je kupio ovu cjelinu. U lipnju kompanija je preuzela i proizvodnju Agrokomercovog brenda Tops.

Drugu cjelinu predstavlja mesna industrija, hladnjače i skladišta, koju je AC Food za 4,4 milijuna KM kupio 30. rujna također na sudskoj prodaji.

Treću i posljednju cjelinu imovine Agrokomerca čine tvornice za proizvodnju biskvita, čokolade i kakaa, za koju je kompanija AC Food danas ponudila 2,4 milijuna KM.

Iz AC Food ranije su za Klix.ba isticali da su pogoni Agrokomerca u Velikoj Kladuši, geografski gledano, zapadnije od Zagreba, te da se tržište EU zbog toga nudi kao na dlanu.

Istakli su nadu da će vlasti na svim razinama prepoznati potencijale kompanije u smislu razvoja ovog kraja, ali i razvoja cijele države. (Klix.ba)