evropa-bananaminiPriča o uspjehu AD Evrope, tvornice čokolade, keksa i bombona, započela je 1882. godine.

Nakon 130 godina postojanja, danas je s pravom možemo svrstati u moderne proizvođače bombona i čokolade, sa širokom paletom proizvoda koji su traženi i izvan granica makedonskog tržišta.

Iako je većina njezine proizvodnje namijenjena izvozu, tvornica iz godine u godinu svoju dobit povećava i na domaćem tržištu. Najvažnija strana tržišta su ona Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova, nakon kojih slijedi nekoliko zemalja Europske unije pa Australija i SAD.

Porast prodaje na domaćem tržištu rezultat je ne samo najduže tradicije, već i kvalitete proizvoda. To dokazuje i velika vanjska potražnja, ali i potražnja privatnih robnih marki Mercatora, Metroa, Lidla i drugih trgovačkih lanaca.

AD Evropa u ponudi ima više od 250 proizvoda od kojih je najpopularniji Krem Banana. Vrlo su popularne i napolitanke koje AD Evropa proizvodi u nekoliko okusa: lješnjak, mlijeko i kakao, te kava.

Napolitanke AD Evrope prvi su izbor za robne marke velikih trgovačkih lanaca kao što su Vero i Tinex, što puno govori o kvaliteti proizvoda i potražnji koja za njima vlada.

U ovom kontekstu valja spomenuti i tvrde bombone koji ostvaruju izvrsnu prodaju diljem Balkana, a posebno u Srbiji. Najtraženiji su bijeli i zeleni mentol-bomboni, navode iz AD Evrope.

Proizvode AD Evrope u Hrvatsku uvozi Leventić d.o.o.