Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da će Vladin prijedlog na današnjem sastanku sa sindikatima biti da jedan dio nedjelja bude radan, a veći dio neradan.

“Danas ćemo sjesti sa sindikatima da na neki način utvrdimo stavove oko rada trgovina nedjeljom, da vodimo koja su očekivanja što se tiče strane sindikata. Naš generalni stav je da nedjelja bude neradna, ali s druge strane osim tog svjetonazorskog, civilizacijskog ili kako god ga nazvali, parametra, moramo uvažavati i ekonomske parametre, moramo biti svjesni situacije u kojoj se nalazimo i moramo pokušati naći kompromis”, rekao je Aladrović nakon potpisivanja Sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Prijedlog Vlade bit će da jedan dio nedjelja bude radni, a da veći dio nedjelja budu neradne. “Sada je tu pitanje dogovora, pregovora, stavova pojedinih sindikata, no to ćemo vidjeti već danas u kojem smjeru možemo ići dalje s raspravom”, kaže Aladrović koji, ukoliko približe svoje stavove, očekuje da do kraja godine dođu “do suvislog rješenja”.

Smatra da je moguće donijeti rješenje s obzirom na Ustavni sud koji je već dvaput rušio zakone o zabrani rada nedjeljom. “Mislim da je moguće. Imali smo povijest rada nedjeljom što se tiče Ustavnog suda, ali vjerujem da ćemo naći optimum da sve to može funkcionirati i pravno biti posloženo onako kako bi trebalo”, rekao je Aladrović koji je za petak najavio i sastanak s poslodavcima i sindikatima o Zakonu o radu.

Istaknuo je i da Vlada odluku o neradnoj nedjelji ne dovodi u korelaciju s odlukom Ustavnog suda, koji je proglasio neustavnom odluku o zabrani rada nedjeljom, koju je donio Nacionalni stožer civilne zaštite. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!