Amsterdam je najavio da će na godinu dana obustaviti izdavanje dozvola za otvaranje novih distribucijskih centara koje za opskrbu koriste kurirske službe budući da se građani žale na buku i promet i narušene gradske vizure.

“U Amsterdamu, kao i u svim drugim većim gradovima diljem Europe, tvrtke koje vam isporučuju namirnice u roku od 10 minuta niču kao gljive poslij kiše”, rekla je u četvrtak glasnogovornica dogradonačelnice Marieke van Doornick koja je predložila zabranu.

Van Doornick pročelnica je gradskog ureda za prostorno uređenje i održivost.

Međutim, “s tim tvrtkama dolazi i sve veći broj pritužbi iz neposrednog susjedstva”, ističe ona, dodavši da se građani žale na buku i promet skutera, ali i na izgled trgovina koje služe samo za kurirsku dostavu i nisu otvorene za javnost i često imaju zatamnjene prozore.

Grad će u idućih godinu dana utvrditi propise o dopuštnim lokacijama za “zamračene trgovine”, napomenula je.

Do 14. siječnja Amsterdam je imao 31 mali distribucijski centar, a gotovo svi oni otvoreni su tijekom pandemije covida 19, rekla je glasnogovornica gradske zastupnice.

Digitalna platforma Flink ima u Amsterdamu 10 distribucijskih centara i poručila je da ih je planirala otvoriti još i da ih je moratorij iznenadio.

“Imamo fantastične povratne informacije naših kupaca”, stoji u priopćenju Flinka, uz napomenu da osim namirnica distribuiraju i proizvode lokalnih tvrtki.

Berlinski Gorillas priopćio je da razgovara s gradskom skupštinom i da ih je oduka iznenadila i razočarala.

“U samo godinu dana poslovanja u Amsterdamu izgradili smo sadržajne odnose s lokalnim partnerima i kupcima i otvorili stotine gospodarskih prilika”, tvrde.

Turski Getir poručio je da će takva odluka “neosporno imati veliki utjecaj na naše zaposlenike i veliki broj kupaca koji svakodnevno koriste našu uslugu”. Dodali su i da još analiziraju odluku i razmatraju moguću reakciju. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!