Amsterdam uvodi moratorij na otvaranje novih distribucijskih centara

Do 14. siječnja Amsterdam je imao 31 mali distribucijski centar, a gotovo svi oni otvoreni su tijekom pandemije covida 19, rekla je glasnogovornica gradske zastupnice

Amsterdam je najavio da će na godinu dana obustaviti izdavanje dozvola za otvaranje novih distribucijskih centara koje za opskrbu koriste kurirske službe budući da se građani žale na buku i promet i narušene gradske vizure.

“U Amsterdamu, kao i u svim drugim većim gradovima diljem Europe, tvrtke koje vam isporučuju namirnice u roku od 10 minuta niču kao gljive poslij kiše”, rekla je u četvrtak glasnogovornica dogradonačelnice Marieke van Doornick koja je predložila zabranu.

Van Doornick pročelnica je gradskog ureda za prostorno uređenje i održivost.

Međutim, “s tim tvrtkama dolazi i sve veći broj pritužbi iz neposrednog susjedstva”, ističe ona, dodavši da se građani žale na buku i promet skutera, ali i na izgled trgovina koje služe samo za kurirsku dostavu i nisu otvorene za javnost i često imaju zatamnjene prozore.

Grad će u idućih godinu dana utvrditi propise o dopuštnim lokacijama za “zamračene trgovine”, napomenula je.

Do 14. siječnja Amsterdam je imao 31 mali distribucijski centar, a gotovo svi oni otvoreni su tijekom pandemije covida 19, rekla je glasnogovornica gradske zastupnice.

Digitalna platforma Flink ima u Amsterdamu 10 distribucijskih centara i poručila je da ih je planirala otvoriti još i da ih je moratorij iznenadio.

“Imamo fantastične povratne informacije naših kupaca”, stoji u priopćenju Flinka, uz napomenu da osim namirnica distribuiraju i proizvode lokalnih tvrtki.

Berlinski Gorillas priopćio je da razgovara s gradskom skupštinom i da ih je oduka iznenadila i razočarala.

“U samo godinu dana poslovanja u Amsterdamu izgradili smo sadržajne odnose s lokalnim partnerima i kupcima i otvorili stotine gospodarskih prilika”, tvrde.

Turski Getir poručio je da će takva odluka “neosporno imati veliki utjecaj na naše zaposlenike i veliki broj kupaca koji svakodnevno koriste našu uslugu”. Dodali su i da još analiziraju odluku i razmatraju moguću reakciju. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPotrošnja u maloprodaji u 2021. porasla više od 12 posto
Sljedeći članakOsvježivači zraka – Napredak u volumenu