U cjelokupnoj 2020. godini osvježivači zraka bilježe blagi rast količinske prodaje u odnosu na godinu prije, dok su vrijednosno ostali na istoj razini kao i godinu ranije.

Kategorija obuhvaća sve vrste osvježivača zraka, kao što su mirisne svijeće, mirisi za automobile, električni osvježivači, mirisne vrećice, tekući osvježivači, Mat Gel osvježivači (tablete koje se koriste za elektronski uređaj), ali nisu uključena sredstva protiv moljaca, eterična ulja i mirisni štapići, kao ni osvježivači za WC školjke.

U cjelokupnoj 2020. godini osvježivači zraka bilježe blagi rast količinske prodaje u odnosu na godinu prije, dok su vrijednosno ostali na istoj razini kao i godinu ranije. Segment koji najviše pridonosi prodaji kategorije su kruti i tekući osvježivači s 31,3% vrijednosne prodaje i 32,9% količinske prodaje. Slijede osvježivači za automobile s 23,5% vrijednosnog udjela, automatski sprejevi s 18,6%, sprejevi s 11,7%, aparatići za struju s 10,8%, koncentrati s 3,7% te ostalo s 1% vrijednosnog udjela u kategoriji.

Kroz moderne formate ostvari se 50% vrijednosne prodaje osvježivača zraka, dok se kroz tradicionalne formate (trgovine mješovitom robom do 300 četvornih metara prodajne površine) i drogerije, realizira 40,4% ukupne vrijednosne prodaje. Preostali udio (9,6%) vrijednosne prodaje pripada convenience kanalima prodaje, a to su benzinske postaje i kiosci.

Vodeća tri proizvođača u osvježivačima zraka po vrijednosnoj prodaji u 2020. godini su (abecednim redom): trgovačke robne marke, Reckitt Benckiser i SC Johnson te zajedno čine 52,7% ukupne vrijednosne prodaje.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je mrežnim stranicama u veljači 2021. godine objavila sažetak trendova u kategoriji osvježivača zraka. U kratkom sažetku navodi se kako je pandemija covida-19 negativno utjecala na potražnju za osvježivačima za automobile, dok je s druge strane snažno potaknula potražnju za osvježivačima u obliku spreja (aerosol). Tako je segment osvježivača zraka u spreju ostao najpopularniji oblik zahvaljujući prvenstveno svojoj pristupačnoj cijeni i raznolikoj primjeni. U kategoriji osvježivača zraka dominiraju multinacionalne kompanije koje redovito obogaćuju ponudu novim mirisima kako bi dodali vrijednost svom asortimanu. U projekcijama za buduća kretanja analitičari Euromonitora navode kako se u kategoriji osvježivača zraka može očekivati oporavak. U tom će procesu na smjer kretanja kategorije snažno utjecati trendovi usmjereni na zdravlje i osobno blagostanje, a primjećuje se i nedostatak premium brendova u segmentu mirisnih svijeća, zaključuje se u sažetku Euromonitor Internationala.