U dva desetljeća poslovanja Atlantic grupa se snažno pozicionirala u regiji s velikim planovima za snažniji iskorak na tržišta EU i Rusije. Mladen Veber, stariji potpredsjednik za operativno poslovanje, govori o ostvarenim rezultatima, uspješnoj integraciji Droge Kolinske te planovima za nadolazeće razdoblje

Atlantic grupa s vlastitim kompanijama posluje u 10 zemalja – Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH, Makedoniji, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Rusiji, a španjolsko tržište posljednje je gdje smo pokrenuli vlastitu kompaniju, dok su nova tržišta u kontinuiranim kalkulacijama, ističe Veber.

U prvih devet mjeseci ove godine Atlantic Grupa ostvarila je i rast prihoda i rast neto dobiti. Koji su osnovni razlozi ovako pozitivnog rezultata u ne baš lakim uvjetima poslovanja koji obilježavaju 2012. godinu?
Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci 2012. ostvarila 3,6 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je 5,3 posto više u odnosu na prošlu godinu, dok je neto dobit porasla 9,6 posto.

Ono što je važno je rast u svim strateškim poslovnim područjima, što je pokazatelj dobre strategije, ravnoteže poslovanja i uspješne integracije nakon akvizicije Droge Kolinske 2010. godine. Uvjeti u okruženju su teški i dobar rezultat nije lako ostvariti, ali smo se dobro pripremili i već prije krize vrlo racionalno postavili naš poslovni model.

Osim toga, kvalitetno smo proveli integraciju i konsolidaciju Droge Kolinske i unutar sustava iskoristili mnoge sinergije – od objedinjavanja distribucije na svim tržištima, uspostavljanja centralnih funkcija podrške, jedinstvene nabave, do preseljenja dijela vanjske proizvodnje u vlastite pogone. Naš uspjeh je rezultat zalaganja svih naših zaposlenika i na to smo ponosni.

Spomenuli ste Drogu Kolinsku. Kako napreduje integracija te kompanije u sustav Atlantic Grupe? Je li proces završen ili se na njemu još uvijek radi?
Integracija je provedena u nekoliko faza i danas odlično funkcioniramo kao jedinstven sustav. Kompatibilnost asortimana i tržišta bio je i temeljni razlog zbog kojeg smo išli u ovu akviziciju, što se nakon transakcije i potvrdilo.

Danas smo dvostruko veća kompanija u svim aspektima, imamo odličnu ravnotežu proizvodnje i distribucije na svim tržištima u regiji, odličan plasman na tržišta EU – ponajprije u sportskoj prehrani, ali i s drugim brendovima kao što je Argeta, te u Rusiji i zemljama CIS-a.

Najbolja potvrda uspješne integracije i dobre strategije je i nedavno potpisan ugovor o refinanciranju s EBRD-om, IFC-om i komercijalnim bankama po vrlo povoljnim uvjetima. Riječ je o transakciji vrijednoj 307 milijuna eura, možda manje medijski atraktivnoj od akvizicije, ali jednako zahtjevnoj.

Na kojim sve tržištima poslujete te planirate li otvaranje nekih novih u skorijem vremenu? Koliko će na vaše poslovanje utjecati ulazak Hrvatske u Europsku uniju?
Mi danas s vlastitim kompanijama poslujemo u 10 zemalja – Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH, Makedoniji, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Rusiji. Razvoj i širenje poslovanja naša je strategija, a španjolsko tržište posljednje je gdje smo pokrenuli vlastitu kompaniju, dok su nova tržišta u kontinuiranim kalkulacijama.

Kad je riječ o EU, Atlantic Grupa nema izazova na koje nije spremna. Na tom tržištu poslujemo od 2005., od akvizicije njemačkog Haleka (danas Atlantic Multipower), a uspješne rezultate tamo ostvaruju i proizvodi s porijeklom iz regije. Argeta, primjerice, ima 25 posto tržišta paštete u Austriji.

Kada govorimo o promjeni trgovinskog režima između zemalja u regiji po ulasku Hrvatske u EU, također smo spremni jer imamo optimalnu alokaciju proizvodnih pogona unutar i izvan EU. Da opet uzmem Argetu za primjer – proizvodnja se odvija u Izoli i u okolici Sarajeva, tako da pokrivamo sva tržišta.

Kako će ulazak u EU utjecati na hrvatsku prehrambenu industriju? Ima li naznaka da će se moći zadržati dosadašnje koncesije u poslovanju sa zemljama Cefte te postoji li opasnost, ako se to ne ostvari, da tvrtke presele proizvodnju iz Hrvatske u druge zemlje?
Dio kompanija će imati izazov. Iako Atlantic nema poteškoća, sudjelujemo u naporima naših institucija da se na što povoljniji način regulira trgovinska razmjena nakon hrvatskog ulaska u EU.

Nasuprot tome, nedavno su se pojavile informacije kako bi Atlantic Grupa mogla preseliti proizvodnju Multipowera u Hrvatsku nakon što naša zemlja postane članica Unije. Kojom se poslovnom logikom vodite u tom eventualnom potezu?
Mi imamo u planu u dogledno vrijeme pokrenuti proizvodnju dijela asortimana sportske prehrane u Hrvatskoj, ali riječ je o greenfield investiciji, a ne preseljenju.

Ulaganje bi se odnosilo na izgradnju tvornice energetskih pločica koje se trenutačno proizvode kod ugovornog partnera, znači kod treće strane. Kao što smo proizvodnju Multipower napitaka preselili od vanjskog proizvođača u naše pogone u Rogaškoj. Postojeći pogoni u Bleckedeu kod Hamburga imaju svoju poslovnu i tržišnu logiku, tradiciju i stručnost i ne kanimo ih izmještati.

Na nedavnoj FMCG&Retail Areni u Beogradu istaknuto je kako tvrtke iz naše regije moraju tražiti izlaz na veća tržišta poput Rusije i zemalja istočne Europe. Koje je vaše mišljenje o tome te imate li u planu Atlantic u jačoj mjeri pozicionirati na tim tržištima?
Tržište Rusije za nas ima veliki potencijal i pojedinačno je jedno od najbrže rastućih tržišta u sustavu. Tamo ćemo ove godine ostvariti prihod od 30 milijuna eura, a srednjoročni plan podrazumijeva rast na 100 milijuna.

Poslovanjem u Rusiji i zemljama CIS-a upravljamo iz naše kompanije u Moskvi, gdje imamo 50-ak zaposlenih, a u skladu s planovima rasta i njihov broj će se povećavati. Naši brendovi, kao što su Multivitin Vitamin C, Donat Mg, Bebi dječja hrana i Multipower imaju jako dobre rezultate na ovom tržištu.

Počeci Atlantic Grupe počivaju na distribuciji proizvoda robe široke potrošnje dok je danas naglasak na proizvodnji? Kakav je sad omjer snaga između te dvije sfere vašeg poslovanja?
Distribucija je bila i ostaje važan segment našeg poslovanja. Kad kažemo da u prodaji vlastiti brendovi sudjeluju s oko 73 posto, ne treba zanemariti da ukupna distribucija na svim tržištima u regiji, dakle vlastitih i principalskih proizvoda, ide kroz naš sustav.

Udio vlastitih brendova značajno se povećao posljednjom akvizicijom, ali ovako relevantan asortiman nam kao distributeru samo daje dodatnu snagu.

Danas je Atlantic vodeći distributer robe široke potrošnje u čitavoj regiji, sa širokim znanjem i kompetencijama koje smo u svim distributivnim disciplinama razvili u posljednjih 21 godinu.

Naša strategija rasta u narednom periodu značajno se oslanja i na dodatno jačanje regionalne funkcije distribucije, širenje asortimana i razvoj specijaliziranih kanala, kao što je HoReCa.

Koji su brendovi Atlantic Grupe lideri u svojim kategorijama, a u kojim kategorijama proizvoda to stremite postati?
Naš asortiman okuplja brendove koji su u najvećem dijelu na prvom ili drugom mjestu u kategoriji. Ako nabrojimo samo nekoliko brendova, kao što su Cedevita, Plidenta, Rosal Lip Balm, Donat Mg, Argeta, Smoki, Bananica, Cockta, primijetit ćete da su mnogi od njih ne samo lideri nego i sinonim za kategoriju.

Brendovi Droga Kolinske kao što su Cockta, Donat Mg i Argeta vrlo su dobro primljeni i prepoznati na hrvatskom tržištu. Što je pak s brendovima Soko Štarka? U zadnje vrijeme posebno primjećujemo promotivne aktivnosti vezane za brend Smoki koji ove godine slavi 40. godina postojanja.
Na našem tržištu je ove godine značajno povećan broj brendova iz Štarkovog asortimana, kao što su unaprijeđene njihove ranije pozicije, a onda i prodaja. Smoki je svakako jedan od proizvoda koji je generičko ime za kategoriju, a uslijed obljetnice pojačanje su i marketinške aktivnosti.

Tradicija i kvaliteta dio su svih naših brendova, a Štarkov asortiman u tome ni po čemu ne zaostaje. Osim Smokija, Čoko Smokija, Bananice, na policama su sada i naši Prima štapići te dio asortimana keksa. Zadovoljni smo rezultatima i kanimo dalje jačati naše pozicije na ovom asortimanu.

Kako ste pak zadovoljni lansiranjem i prodajnim rezultatima vlastite izvorske i mineralne vode Kala i Kalnička?
U ovoj godini lansirali smo Kalu i Kalničku koje su u segmentu vode zamijenile ranije brendove Unique i Kapljica. Riječ je o vodi iznimne kvalitete koja se crpi i pakira u vrhunskim tehnološkim uvjetima u našoj tvornici u Apatovcu. Tržište i potrošači odlično su reagirali na novi brend koji kanimo nastaviti ambiciozno razvijati.

Planirate li otvaranje novih tržišnih niša te koja su vaša očekivanja i predviđanja za 2013.?
Iduća godina, gledajući makroekonomsku perspektivu u okruženju, sigurno nije godina oporavka. No mi imamo jasnu strategiju, nastavljamo s fokusom na organski rast, optimizaciju troškova i upravljanje rizicima kako bismo ostvarili zacrtane ciljeve poslovanja.