Atlantic Grupa je potpisala ugovor o stopostotnom preuzimanju tvrtke Foodland d.o.o. sa sjedištem u Beogradu i proizvodnim pogonima u podnožju Kopaonika, u naselju Igros.

Preuzimanje formalno stupa na snagu po odobrenju srpske Komisije za zaštitu konkurencije, očekivano početkom iduće godine. U 2014. očekuje se ukupan promet ove kompanije od osam milijuna eura.

Iz Atlantica navode da akvizicija prehrambene tvrtke s prepoznatljivim brendom Bakina tajna i paletom proizvoda vrhunske kvalitete predstavlja pojačanje brendiranog asortimana Atlantic Grupe i dodatni impuls u internacionalizaciji poslovanja.

Asortiman Foodlanda prisutan je u više od 20 zemalja, a oko trećine ukupne proizvodnje izvozi se na tržišta izvan regije (zapadnoeuropsko, američko, australsko, rusko, japansko).

“Daljnji razvoj kompanije i proizvoda u asortimanu zahtijeva značajna ulaganja i iz tog smo razloga već dulje vrijeme o oblicima dokapitalizacije pregovarali s nizom potencijalnih partnera. Atlantic Grupa se pokazala kao vrlo ozbiljan sugovornik koji razumije prirodu našeg posla, način na koji radimo, vrijednost brendova, serioznost i predanost pristupa našim proizvodima od ploda pa preko pažljive proizvodnje u najboljoj tradiciji naših baka pa sve do pakiranja i police, koji razumije potrebu da se u njih ulaže i ima razvojnu viziju. U razgovorima smo dobili povjerenje da je riječ o strateškom ulagaču koji će znati dobro upravljati brendovima Foodlanda, razvijati portfelj i unaprijediti tržišne pozicije. Na to ukazuje stručnost demonstrirana tijekom dubinskog snimanja i pregovora o kupnji, kao i ukupno iskustvo i rezultati dosad preuzetih brendova u sustavu Atlantica”, objasnio je dosadašnji većinski vlasnik Foodlanda Vaso Lekić.

Tvrtka Foodland d.o.o. utemeljena je 1998. godine, a osnovna joj je djelatnost proizvodnja prirodne zdrave hrane od biranih sastojaka u skladu s potrebama i standardima suvremenog života. Proizvodni kapaciteti Foodlanda smješteni su 250 km južno od Beograda, u podnožju planine Kopaonik.

Asortiman Foodlanda obuhvaća delikatesne slane namaze i umake (ajvar, pinđur, ketchup, umaci za tjesteninu) i slatke namaze (džemovi, pekmezi, slatko)  te prirodne sirupe i sokove od svježeg voća i povrća.

Povrće i voće za proizvodnju plod su netaknute prirode šireg kopaoničkog područja te lokalnog uzgoja. Svi proizvodi izrađeni su s najvećim postotkom voća i povrća i pripravljeni na tradicionalan način, bez aditiva i konzervansa. Proizvodnja u pogonima Foodlanda odvija se u skladu s visokim standardima svjetskih certifikata HACCP, ISO 9001 i BRC, navode iz Atlantic Grupe.

“Proizvodi Foodlanda pravi su dragulj prehrambene industrije i najbolji ambasador kvalitete i mogućnosti koje ima autentična regionalna proizvodnja hrane u svijetu. Bakina tajna nudi džemove, slatko i sokove od jedinstvenog lokalnog voća – bilo divljih kupina, jagoda, drenka ili koprive, stopostotne sljedivosti i pripremljene na domaći način. Krunski dijamant svakako je domaći ajvar koji su kao delikatesu prepoznali svjetski prehrambeni trgovački lanci poput švedskog Coopa, australskog Woolworthsa ili američkog Rossa, te premium trgovci kao što su francuski Lafayette i Le Bon Marche, švicarski Globus, švedski Hemkop, britanski Selfridges, ruska Azbuka Vkusa, američki Fairway ili japanski Fressay. Ovaj brend ima značajan razvojni potencijal u regiji i izvan nje, gdje već ostvaruje odlične rezultate. Time ova akvizicija pogađa oba cilja definirana u Atlanticovoj strategiji razvoja – širenje postojećeg brendiranog portfelja i internacionalizaciju”, kazao je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Vrijedi također istaknuti kako je brend Bakina tajna jedini dobitnik britanske nagrade za kvalitetu “Great Taste Award” u regiji, nagrade “Best Innovative Juice” britanskog Foodnewsa, kao i svjetske nagrade za najbolju ambalažu koju dodjeljuje “World Packaging Organisation”.

Atlantic Grupa jedna je od vodećih prehrambenih kompanija u regiji sa snažnim fokusom na razvoj poslovanja na međunarodnim tržištima. Asortiman Foodlanda iznimno je komplementaran asortimanu, poslovanju, strategiji i ambicijama Atlanticovog strateškog poslovnog područja “Delikatesni namazi” čijim dijelom postaje po preuzimanju kompanije.

Noseći brend s najvećim internacionalnim potencijalnom u okviru ovog strateškog područja je Argeta, a širenje palete novim proizvodima pod brendom Bakina tajna, uz podršku Atlanticove prodajne organizacije u regiji i na međunarodnim tržištima, otvara prostor za značajne sinergije i unapređenje pozicija obaju brendova u portfelju.