Hrvatska pomaže Češkoj u uvođenju fiskalizacije

Hrvatska će rado Češkoj pomoći kad je u pitanju uvođenje fiskalizacije, rekao je u utorak hrvatski premijer Zoran Milanović nakon praških razgovora s češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom. Sobotkina vlada kani od 2016. uvesti fiskalizaciju i kaže kako je “inspirirana” hrvatskim iskustvom.

“Drago nam je što nekoga inspiriramo i rado ćemo biti od koristi”, rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare s češkim premijerom.

Dio sustava možda se može preslikati na Češku, potvrdio je Sobotka, ali “zakon je tek u pripremi i tek početkom 2015. znat ćemo kako će to biti”.

U Hrvatskoj su blagajne od 1. srpnja 2013. spojene na internet i prodaja se elektronički registrira, a u češkoj najavi susreta dvojice premijera kaže se kako je od uvođenja sustava fiskalizacije znatno povećana naplata poreza, osobito poreza na dodanu vrijednost.

Češka socijaldemokratska vlada fiskalizaciju, koja je i dio sporazuma tamošnje koalicijske vlasti, smatra jednim od svojih prioriteta.

Po Milanovićevim riječima, praktična su rješenja unutrašnja češka stvar, ali hrvatsko je iskustvo pozitivno.

“Nas je (u fiskalizaciju) natjerala nevolja i činjenica da se čekalo deset godina”, rekao je.

Milanović je sa Sobotkom razgovarao i o nužnosti daljeg širenja Europske unije na Balkan. Obje zemlje podupiru ulazak kandidata i aspiranata.

Razgovaralo se i o jačanje suradnje Hrvatske sa zemljama Višegradske skupine koju čine Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska, a kojoj se Hrvatska želi još više približiti te s Češkom, osim unutar europskih institucija, surađivati i na regionalnoj razini.

Češka i Hrvatska, kao partneri u NATO-u, aktivno surađuju u pitanjima obrane i sigurnosti. Policijske snage surađuju ljeti kada velik broj čeških turista dođe u Hrvatsku.

U češkoj izvoznoj strategiji Hrvatska je svrstana u zanimljive zemlje, a Češka je u nekoliko uspješnih twinning projekata pomogla Hrvatskoj da ispuni ciljeve postavljene za ulazak u Europsku uniju.

Hrvatski je premijer poslije sastanka sa Sobotkom održao predavanje “Srednja i istočna Europa 25 godina nakon pada Berlinskog zida” na Ekonomskom fakultetu u Pragu.

“U gospodarskoj razmjeni Češka u Hrvatsku izvozi triput više nego što uveze, a dio razloga leži i u tome što se ta zemlja normalno razvijala nakon pada komunizma, a Hrvatska je zbog rata zakasnila”, rekao je Milanović studentima.

Naglasio je i kako “više od 700 tisuća Čeha svake godine ljetuje u Hrvatskoj i to pridonosi produbljivanju odnosa” dviju zemalja. (SEEbiz / Hina)

Prethodni članakPuljić: Jeftina uvozna roba na policama je zbog kupaca
Sljedeći članakAtlantic Grupa preuzela tvrtku Foodland