Azijskoj prehrambenoj i poljoprivednoj industriji treba 800 milijardi dolara investicija u idućih 10 godina kako bi zadovoljila rastuću potražnju za hranom u regiji, pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće konzultantskih kuća.

Te bi investicije potaknule godišnji rast tržišta za oko sedam posto, s obzirom na procjene da će se potrošnja na hranu u toj regiji više nego udvostručiti do 2030., kada bi trebala premašiti 800 milijardi dolara, stoji u izvješću konzultantske kuće PwC, Rabobanka i singapurskog stabilizacijskog fonda Temaseka.

Rast broja stanovnika u Aziji i povećanje njihovih dohodaka rezultiraju većom potražnjom za hranom bogatom proteinima koja zahtijeva ulaganja u uspostavu lanaca opskrbe hranom.

Autori izvješća “The Asia Food Challenge” ukazuju i na potencijal nekoliko azijskih gradova, uključujući Peking, Hong Kong, Mumbaj, Singapur i Tokio, da se razviju u tehnološka središta za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Navode i cilj singapurske agencije za hranu da do 2030. podmiruje 30 posto prehrambenih potreba zemlje kroz usvajanje novih rješenja i tehnologija koje će im omogućiti da uz manja ulaganja proizvode više hrane. (Hina)