Prvi sveučilišni udžbenik na hrvatskom jeziku Vinarstvo, autorice Stanislave Herjavec, predstavljen je u Hrvatskoj gospodarskoj komori. “Ovaj udžbenik predstavlja abecedu tehnologije proizvodnje vina i uvjeren sam da će, uz naše studente, znanstvenike i stručnjake, biti nezaobilazno štivo i vinarima kojima je proizvodnja vina izvor egzistencije i koji su svjesni da ovu tehnološki iznimno složenu proizvodnju nije moguće razvijati bez implementacije znanja, inovacija i najnovijih tehnoloških dostignuća”, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na promociji.

Naglasio je da Hrvatska ima veliko bogatstvo vinskih sorti, samo autohtonih više od 120, te da je to dio našega identiteta. “Zato nam je u HGK želja da pod jedinstvenim zaštićenim brandom Vina Croatia – vina mosaica, koji je otisnut i na poleđini ove knjige, cijelu Hrvatsku brendiramo kao zemlju vina. Da naša Istra, Dalmacija, Slavonija i Središnja Hrvatska postanu perjanice enološke i gastronomske ponude, kako je slučaj s Bordeauxom u Francuskoj ili Toscanom u Italiji te da turisti koji dolaze kod nas tragajući za autentičnim doživljajem upravo konzumacijom vrhunskih vina i gastronomije upoznaju svu ljepotu načina života i mentaliteta te našu bogatu tradiciju i kulturu”, poručio je Kovačević.

Autorica knjige zahvalila je svima koji su joj pomogli u stvaranju knjige za koju se nada da će biti putokaz novim generacijama. “Tijekom cijele svoje karijere u visokom obrazovanju vodila sam se poslovicom da nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati. Vino je za mene jedan čaroban svijet i žao mi je što ne mogu do kraja spoznati njegovu ljepotu”, kazala je Herjavec, dodavši da moramo čuvati stare tehnologije, ali i pratiti moderne trendove u proizvodnji vina.

Prodekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu Ivica Kisić izjavio je da je ova knjiga važna za popularizaciju znanosti, osobito agronomske struke. “Riječ je o pravoj poslastici za svakog čitatelja – od studenta, preko vinara, do vinskih entuzijasta – svi oni u njoj mogu pronaći nešto za sebe. Kažu da je sudbina ovakvih stručnih knjiga da ih svi hvale, a nitko ne čita. Uvjeren sam da će ovo biti iznimka i knjiga koju će svi čitati”, kazao je Kisić.

Dejan Škrbić, direktor nakladnog zavoda Globus koji je izdao knjigu, objasnio je da je riječ o djelu koje nije nastalo odjednom, već iza njega stoji mnogo godina rada i znanstvenih istraživanja primijenjenih u proizvodnji. “Posebno nas raduje što na stotu obljetnicu Agronomskog fakulteta imamo čast predstaviti ovaj udžbenik”, rekao je Škrbić.

Jedan od recenzenata knjige, agronomski stručnjak Nikola Mirošević, istaknuo je da je riječ o izvornom uratku složenom od 13 poglavlja koja lakoćom uvode čitatelja u problematiku proizvodnje vina. “Knjiga je pisana u skladu s programom koji se izvodi na Agronomskom fakultetu u Zagrebu i srodnim sveučilištima, pridržavajući se visokih metodoloških i didaktičkih standarda. Vrlo će dobro poslužiti studentima, ali i kao neizbježno štivo stručnjaka i enologa u svim vinarijama. Posebno je izvrsna osnova za mlađe istraživače koji će neprekidno pratiti inovacije u vinarstvu i tako obogaćivati spoznaje novih naraštaja”, zaključio je Mirošević.

Udžbenik Vinarstvo sadrži temeljna znanja iz područja enologije, enokemije (koautorica Luna Maslov Bandić), enomikrobiologije, enotehnologije i senzornog vrednovanja kvalitete vina, kao i opis organoleptičnih svojstava autohtonih i introduciranih bijelih i crnih vinskih sorti. Knjiga će biti koristan izvor općeprihvaćenih i novih suvremenih znanja za brojne enologe u našim vinarijama, ali i za proizvođače.