Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) dopustila je koncentraciju koja nastaje Petrolovim preuzimanjem Crodux Derivati Dva te Iskrinim preuzimanjem Elke, priopćeno je u četvrtak iz te regulatorne agencije.

Slovenski Petrol sredinom siječnja preuzeo je u potpuno vlasništvo hrvatsku tvrtku za trgovinu naftom i naftnim proizvodima Crodux Derivati Dva, u vlasništvu Ivana Čermaka, a tu transakciju, kojom je Petrol dobio 91 benzinsku postaju u Hrvatskoj, trebale su odobriti nadležne agencije za zaštitu tržišne utakmice.

Kako se ističe u objavi AZTN-a, iz ekonomske i pravne analize proizlazi kako je riječ prvenstveno o širenju maloprodajne mreže Petrola na teritoriju Hrvatske stjecanjem prodajnih mjesta Crodux Derivati Dva, nakon čega bi Petrol na teritoriju Hrvatske imao tržišni udjel od 20-30 posto prema broju benzinskih postaja, dok bi INA, kao najznačajniji poduzetnik na tržištu i dalje ostvarivao tržišni udjel od 40-50 posto.

U odnosu na relevantne podatke o veličini i strukturi mjerodavnih tržišta te iz analize koja razrađuje učinke navedene koncentracije,
kako horizontalne tako i vertikalne učinke, proizlazi kako je tržište trgovine na veliko naftnim derivatima u Hrvatskoj otvoreno i lako
dostupno za konkurente iz inozemstva, odnosno kako ne postoje značajne prepreke za ulazak novih i rast postojećih sudionika na tržištu, navode iz AZTN-a.

Ocjenjuju i da postoje raspoloživi značajni skladišni kapaciteti u Hrvatskoj i u regiji, koji su dobro distribuirani i omogućavaju opskrbu svih dijelova Hrvatske, ali isto tako i opskrbu iz više različitih dobavnih pravaca.

Između ostalog, iz AZTN-a navode i da postojeća mogućnost lakog i brzog ulaska konkurenata iz inozemstva u slučaju promjene cijena na hrvatskom tržištu predstavlja element koji može brzo i lako destabilizirati bilo kakvu koordinaciju postojećih sudionika na tržištu.

Ocjenjuju da Petrol neće imati mogućnost isključiti kupca s tržišta trgovine na veliko budući da kupac može lako nabaviti potrebne količine od drugih sudionika na tržištu, a takav kupac može i sam relativno lako ući na tržište trgovine na veliko.

Koordinacija na maloprodajnom tržištu je manje vjerojatna zbog asimetrije tržišnih udjela, a i strukture troškova vodećih poduzetnika.

Nakon provedbe koncentracije, INA će i dalje zadržati poziciju vodećeg takmaca te značajnog izvora nabave naftnih derivata, navode iz AZTN-a.

Odobreno i spajanje Iskre i Elke
Također AZTN je, temeljem skraćenog obrasca prijave namjere provedbe koncentracije, ocijenio dopuštenom namjeru provedbe
koncentracije koja nastaje stjecanjem kontrole slovenske Iskre nad zagrebačkom Elkom. Naime, te kompanije su 23. svibnja postisale ugovor kojim Iskra u potpunosti preuzima u vlasništvo Elku.

Kako na javni poziv za dostavu mišljenja i primjedbi vezano uz obje navedene koncentracije, AZTN nije zaprimio primjedbe i mišljenja trećih – zainteresiranih osoba, obje koncentracije ocijenjene su dopuštenima na tzv. prvoj razini, zaključuju iz AZTN-a. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!