AZTN: Tržište trgovine na malo umjereno koncentrirano

U 2009. godini se uočavaju naznake rasta koncentriranosti prvih deset poduzetnika iz sektora maloprodaje

Agencija je koncentraciju nastalu stvaranjem zajedničkog pothvata osnivanjem novog poduzetnika pod zajedničkom kontrolom Merck & Co-a i Sanofi-Aventisa ocijenila dopuštenom

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) na 46. sjednici Vijeća, ocijenila je dopuštenom koncentraciju nastalu stvaranjem zajedničkog pothvata (joint venture), osnivanjem novog poduzetnika pod zajedničkom kontrolom poduzetnika Merck & Co. iz SAD-a i Sanofi-Aventisa iz Francuske.

Kako se ističe u priopćenju iz AZTN-a, radi se o koncentraciji koja se provodi izvan teritorija Republike Hrvatske, ali s učincima i u Republici Hrvatskoj. Naime, njezinom provedbom zajednički pothvat odnosno novi poduzetnik pod kontrolom Merck & Co. i Sanofi Aventisa ostvarivat će tržišni udjel između 15 i 20 posto na tržištima prodaje farmaceutskih i bioloških proizvoda za veterinarsko-zdravstvenu zaštitu na teritoriju Republike Hrvatske.

Prema najavama sudionika ove koncentracije spajanje postojećih funkcija istraživanja i razvoja navedenih poduzetnika provodi se s ciljem povećanja efikasnosti i jačanja zajedničkih aktivnosti, te stvaranja većeg i kvalitetnijeg asortimana farmaceutskih proizvoda na tržištu. Stoga je ocjena Agencije kako provedbom ove koncentracije neće doći do značajnog narušavanja, ograničavanja ili sprječavanja tržišnog natjecanja na hrvatskom tržištu farmaceutskih proizvoda.

Agencija je u okviru sustavnog i redovnog praćenja stanja na tržištima koja ocjenjuje značajnim s aspekta primjene propisa o zaštiti tržišnog natjecanja prihvatila analizu istraživanja tržišta distributivne trgovine mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo u 2009. godini. Istraživanje obuhvaća trgovinu na veliko i trgovinu na malo spomenutim proizvodima, a temelji se na uzorku od 54 poduzetnika koji su, po ostvarenim prihodima, najveći poduzetnici na ovim tržištima u Republici Hrvatskoj.

Ukupan prihod svih poduzetnika iz uzorka, ostvaren trgovinom na veliko mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo u Republici Hrvatskoj u 2009. godini iznosio je 6,7 milijardi kuna. Rezultati istraživanja pokazuju da je tržište trgovine na veliko visoko koncentrirano. Najveći tržišni udjel ostvario je poduzetnik Konzum d.d., a slijedi ga poduzetnik Metro Cash& Carry.

Kako se navodi, oba poduzetnika u 2009. godini bilježe pad prihoda u odnosu na 2008. godinu. Za trgovinu na malo, rezultati istraživanja pokazuju da je ukupno ostvareni prihod svih poduzetnika iz uzorka na tržištu trgovine na malo u 2009. godini iznosio 28,3 milijardi kuna što je za oko 2 posto manje od prihoda ostvarenog u 2008. godini. Najveći prihod kao i tržišni udio i nadalje ima Konzum, a zatim slijede Plodine, Kaufland Hrvatska, Mercator-H, Billa, Lidl, Kerum, Dinova – Diona, Tommy i Getro.

Značajani rast, kako prihoda, tako i tržišnog udjela u 2009. godini bilježe Plodine, Kaufland, Lidl kao i Dinova-Diona što je nastavak trenda iz prethodne 2008. godine, dok su tržišni udjeli Mercatora-H, Bille i Getroa u padu. Rezultati istraživanja pokazuju da je tržište trgovine na malo umjereno koncentrirano, s time da se u 2009. godini uočavaju naznake rasta koncentriranosti prvih deset poduzetnika u odnosu na 2008. godinu.