toni-balazic-midi1U krizi potrošači prestaju biti lojalni trgovcu, iako ponekad ostaju lojalni robnoj marki. Kupuju u više trgovina, četiri do pet njih, pokazuje statistika, kaže predsjednik Uprave Mercatora Toni Balažič

“Mercatorov cilj je ostati vodeći maloprodajni lanac u regiji. Vjerujemo kako imamo dovoljno znanja da ostvarimo svoju viziju: da do 2015. budemo najveći, najuspješniji i najučinkovitiji trgovac u regiji”, rekao je predsjednik Uprave Mercatora Toni Balažič na konferenciji Prodaja i marketing na policama.

Dodao je kako kompanija treba optimizirati procese i organizaciju te smanjiti troškove, a to će učiniti u iduća četiri mjeseca.

“Dio uštede investirat ćemo u tržište i u zaposlene. usredotočit ćemo se na pet tržišta bivše Jugoslavije i još jače ćemo se usmjeriti na potrošača”, najavio je Balažič.

Trgovci se suočavaju s izazovnim okruženjem. “Živimo u regiji u kojoj nema gospodarskog rasta. Ako promatramo podatke o BDP-u i nezaposlenosti, vidimo da mogućnosti za rast nema”, upozorio je Balažič. Slovenski potrošač, baš kao i potrošači širom Europe, sve je pesimističniji, ima sve manje povjerenja, a pritisak na obitelji raste.

“Potrošači misle da cijene hrane rastu i reagiraju na odgovarajući način”, kaže čelnik Mercatora. “Nisu više lojalni trgovcu, iako ponekad ostaju lojalni brendu. Kupuju u više trgovina, statistika kaže u četiri do pet.”

Zato ne iznenađuje zamah diskonata koji u vrijeme krize, prije svega u istočnoj i srednjoj Europi, brzo povećavaju svoje poslovanje. Šest godina nakon ulaska diskonta na lokalno tržište, Slovenija je među državama s najvećim udjelom diskonata na tržištu, uz Norvešku, Njemačku, Dansku, Austriju i Belgiju.

“Slovenska prehrambena industrija morat će se konsolidirati i internacionalizirati. I mi trgovci želimo imati sposobne partnere koji mogu rasti i ulagati u marketing”, tumači Balažič. Sociološko-demografski trendovi (manje obitelji, manje stambene površine) potiču razvoj malih trgovina, dok hipermarketi gube svoju ulogu, pokazuju svjetski trendovi.

“Moramo bolje iskoristiti prodajne površine koje imamo”, dodao je.

“Vjerujemo da ćemo dobiti stabilnu dioničarsku strukturu i da ćemo s jasnom poslovnom strategijom ostvariti pet ciljeva: jasan poslovni model, konsolidaciju, međunarodno tržište, strateška partnerstva s trgovcima i inovacije”, zaključio je predsjednik Uprave najvećeg slovenskog trgovačkog lanca. (banka.hr)