baterije-midiKonzumne, dugmaste, mikro, baterije za automobile, mobitele, laptope – današnja je svakodnevica nezamisliva bez upotrebe električne baterije

Broj prijenosnih elektroničkih uređaja na baterije raste, a moderna tehnologija učinila ih je manjim, lakšim, učinkovitijim. Razlikujemo dvije osnovne skupine: jednokratne (koje nakon trošenja više nije moguće koristiti) i punjive baterije za višestruko korištenje.

Danijel Pitteroff iz Baterije Zagreb, specijalizirane tvrtke za proizvodnju baterijskih sklopova i prodaju svih vrsta baterija, navodi kako se danas najčešće koriste alkalne baterije, litijeve, srebro-oksid i cink-zrak (koje služe isključivo za napajanje slušnih pomagala), dok neke vrste jednokratnih baterija više ne zadovoljavaju potrebe današnjeg tehnološkog društva pa se sve manje koriste. Kao na primjer cink-ugljik baterije i živine baterije, koje su se koristile u fotografskim uređajima, no zbog štetnog utjecaja na okoliš zabranjena je njihova proizvodnja.

“Punjive baterije također dijelimo prema vrsti materijala. Danas se najčešće koriste: Olovne (Pb), Nikal-MetalHidrid (Ni-MH), Litij-ion (Li-ion) te Litij-ion polimer (Li-Po). Europska unija nedavno je iz široke primjene izbacila Nikal-kadmij (Ni-Cd) baterije zbog  štetnog utjecaja na okolinu. Završetkom jedne ere počinje nova te proizvođači baterija usavršavaju nove tehnologije izrada baterija, kao na primjer litij-željezo (LiFePO4), koje će zasigurno zauzeti značajno mjesto na tržištu baterija u budućnosti”, objašnjava Pitteroff.

Da kategorija baterija bilježi visoke stope rasta, i to prije svega zahvaljujući novim trendovima, slaže se i Goran Sečanj, sales manager iz tvrtke Alca Zagreb, koji kaže: “Kad se spomene riječ baterija najčešća je asocijacija na baterijske uloške koje svakodnevno koristimo u raznim tehničkim uređajima. One se mogu dijeliti po obliku i veličini (najčešće standardne veličine su AA, AAA, C, D, 9V). Najveći tržišni udio imaju nepunjive baterije, a iznimno veliki rast bilježi prodaja dugmastih baterija (sigurno imate doma kućnu vagu koja radi upravo pomoću njih), koje su do prije 7-8 godina bile rijetkost. Također, i punjivi segment svake godine bilježi veliki rast”, te poručuje: “Zaboravite na alkane baterije – počelo je vrijeme litijskih baterija.”

Siniša Kreković, voditelj prodaje iz tvrtke Globalteh, ističe kako usprkos razvoju tehnologije i pojavi punjivih baterija u kasnim 1990.-tim i ranim 2000.-tim, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, jednokratne baterije zbog svoje jednostavnosti čine i dalje većinu prodaje , bez obzira na uštede koje se mogu ostvariti korištenjem punjivih baterija.

TRENDOVI I BRENDOVI

Najzastupljeniji brendovi baterija na hrvatskom tržištu svakako su: Duracell, Varta, Ansmann, Energizer, Panasonic, Sanyo i Sony.

“Trendovi koji prate tržište baterija su kontinuirani rast prodaje jednokratnih, ali i veliki porast potražnje za punjivim baterijama. Za pretpostaviti je da najveći udio na tržištu jednokratnih (Alkalne, Zinc, Mangane…) baterija imaju Duracell, Sanyo i Varta, dok među punjivim baterijama prednjače Ansmann, Panasonic i Sanyo. Valja spomenuti i noviju tehnologiju Ansmann i Energizer baterija AA tipa s litijskom jezgrom, koje daju i do 700% veći kapacitet od običnih jednokratnih baterija. S druge strane, punjive baterije trenutno najjačeg kapaciteta AA tipa na tržištu su Ansmann baterije od 2850 mAh. U godinama koje dolaze za očekivati je daljnji porast kapaciteta baterija, bilo onih jednokratnih, bilo punjivih”, zaključuje Kreković.

READY TO USE
SANYO, japanski proizvođač punjivih baterija, stao je na kraj nedostacima dosadašnjih punjivih baterija i predstavio prvu punjivu bateriju spremnu za uporabu odmah nakon kupnje – Eneloop.

Ona objedinjuje prednosti moderne nikal-metal-hidridne (NiMH) tehnologije i prednosti klasičnih alkalnih baterija. Prelazak na ovu inovativnu tehnologiju istodobno je ekonomski i ekološki opravdan.

Eneloop baterija je prva “ready to use” punjiva baterija na svijetu i tehnološki najnaprednija. Zahvaljujući svojim iznimnim svojstvima predstavlja kombinaciju najboljih značajki primarnih i punjivih baterija: dugo zadržava kapacitet te je spremna za upotrebu odmah po kupnji, a može se koristiti i puniti do 1000 puta.

Vrhunske performanse omogućuju Eneloop bateriji dulje trajanje, nesmetan rad i pri temperaturama ispod 0°C, te rad na višoj naponskoj razini.

Punjive baterije se, za razliku od uobičajenih primarnih, po ispražnjenju ponovno mogu napuniti uz pomoć punjača. Na taj način jedna Eneloop punjiva baterija može zamijeniti i do 1000 nepunjivih baterija. Ukoliko ju svaki tjedan ispraznite i ponovno napunite, Eneloop bateriju možete koristiti 19 godina!

OPASAN OTPAD
Otpadne baterije skupljaju se odvojeno od komunalnog i ostalih vrsta otpada zbog svog sadržaja teških metala. Naročito punjive baterije, koje sadržavaju metale koji mogu štetiti okolišu. Baterije se mogu odložiti u za to specijalne kontejnere, spremnike crvene boje namijenjene odvojenom skupljanju otpadnih baterija ili u reciklažno dvorište.

Iz Agencije za zaštitu okoliša napominju kako se princip po kojem je uređeno gospodarenje otpadnim baterijama i akumulatorima zasniva na europskom modelu “onečišćivač plaća”, što znači da tvrtke koje stavljaju na tržište proizvode (u ovom slučaju baterije) plaćaju naknadu za iste, dok se tvrtkama koje sakupljaju i oporabljuju otpad, odnosno baterije, isplaćuje naknada za tu djelatnost.

baterije-i-akumulatori-sakupljanje-largeOpisani sustav vodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Počevši od 2005. godine Republika Hrvatska je prenosila, odnosno usklađivala s europskom zakonodavnom legislativom područje posebnih kategorija otpada u koje spadaju i otpadne baterije i akumulatori. Prenesene su sve direktive sa spomenutog područja pa tako i “Directive 2006/66/EC on batteries and accumulators and waste batteries and accumulators“. Također, prenesene su i direktive vezane uz EE otpad.

ODGOVORNOST TRGOVACA
Iz Konzuma poručuju kako se brinu o preuzimanju otpadnih baterija od svojih kupaca te su se kao prodavatelj baterija obvezali poštivati odgovarajuće propise. U svim formatima Konzumovih prodavaonica na vidljivom mjestu istaknuti su spremnici s posebnom oznakom u koje je moguće odlagati otpadne baterije.

Na taj način, kažu u Konzumu, dodatno se doprinosi osvještavanju o važnosti brige za okoliš kod kupaca i građana. Konzum je s tvrtkom C.I.A.K., ovlaštenim koncesionarom za skupljanje i oporabu otpadnih baterija na razini RH, sklopio ugovor o preuzimanju baterija iz svih prodajnih mjesta.

“Mercator-H je, u skladu s Pravilnikom o gospodarenju otpadnim baterijama i akumulatorima (NN 133/06), obavezan omogućiti kupcima vraćanje otpadnih baterija i akumulatora na mjesto kupnje bez naknade. U skladu s tim, u svakoj maloprodajnoj jedinici su na vidljivo mjesto postavljeni namjenski spremnici za otpadne baterije – u većim objektima uz prostor info pulta, a u manjim uz blagajne. Nakon što se spremnici napune, baterije se odvoze na centralno mjesto u LDC u Sesvetama, gdje se pohranjuju u veliki spremnik. Baterije u LDC-u zatim preuzima ovlašteni skupljač. O sakupljenim količinama baterija se vode propisani očevidnici nastanka i tijeka otpada (ONTOBA)”, ističe Mario Jug, pomoćnik direktora za opće poslove Mercatora.

Jednako tako, u svim SPAR centrima postavljene su kutije za skupljanje baterija, a kompletno zbrinjavanje svih vrsta otpada, pa tako i baterija, imaju ugovoreno preko tvrtke ARW reciklaža d.o.o. iz Varaždina.

“Potrošene stare baterije u svim Tommy prodajnim mjestima sakupljaju se u kartonske kutije u koje se istrošene baterije ubacuju. Nakon što se kutije napune, ovlaštena tvrtka s kojom imamo ugovor, uz prateću dokumentaciju, preuzima ih i zbrinjava na zakonom propisani način. Ugovorni partner za ovaj posao je tvrtka C.I.A.K. d.o.o.”, kaže Dario Mamić, član Uprave za komercijalne poslovne funkcije.

ROK TRAJANJA BATERIJA?
Ovisno o vrsti, neke traju duže, neke kraće. Tako litijeve baterije imaju rok trajanja čak 10 godina, alkalne baterije traju pet godina, a cink baterije četiri godine. Litij-ionske imaju maksimalni rok trajanja tri do četiri godine, bez obzira na način upotrebe.