vina-belje-otvorenje-vinarije-001U vinogradima baranjskog vinogorja, na obroncima Banovog Brda, danas je otvoren vinski kompleks Vina Belje, vrijedan 20 milijuna eura.

U novom vinskom kompleksu proizvodit će se godišnje osam milijuna litara vrhunskog vina. S otvorenjem vinarije obilježen je početak ovogodišnje berbe grožđa koja je počela sa sortom chardonnay, istaknula je Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora za strategijske poslove.

Posebno je naglasila kako je cilj tog koncerna da ukupnom godišnjom proizvodnjom od 20 milijuna litara vina na raznim hrvatskim lokacijama promovira Hrvatsku kao zemlju dobrih vina.

Na prostoru Baranje tradicija proizvodnje vina stara je više od 300 godina, otkad je osnovano Belje i Eugen Savojski izgradio prve podrume, rekla je Puljić dodavši kako se vino na tim prostorima proizvodi još od rimskog doba.

Uspješnost berbe na 583 hektara beljskih vinograda, osim klimatskih prilika, jamči i smještaj vinarije u samom srcu vinograda što će omogućiti brzu i kvalitetnu dopremu grožđa na preradu, kazala je Ljerka Puljić.

Posebno važnim ocijenila je što će već od ove jeseni novi kompleks biti otvoren za turističke obilaske kojima će posjetitelji imati prilike upoznati se s beljskim vinima, istaknuto je na svečanosti kojoj su nazočili brojni gospodarstvenici i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Pogledajte video zapis s događaja:

Predsjednik Nadzornog odbora Agrokora Ivan Todorić istaknuo je da Agrokor u zadnjih deset godina u razvoj svojih kapaciteta ne samo u Hrvatskoj, već i susjednim državama, ulaže 200 milijuna eura. Uz vrhunsku tehnologiju poslovna orijentacije tvrtke je ulaganje u kadrove.

Novo vinsko postrojenje ocijenio je iznimno značajnim za daljnji razvoj vinogradarstva u Hrvatskoj, dodavši kako je cilj da Belje na prostoru Baranje osigura proizvodnju grožđa na 610 hektara. Proizvodnja grožđa sada se odvija na nešto više od 500 hektara.

Predsjednik Uprave Belja Goran Pajnić rekao je kako je cijeli pogon izgrađen za godinu dana, a u novoj vinariji instalirano je 247 inox spremnika talijanske tvrtke Gortani. Primarna prerada sastoji se od tri linije prijema grožđa, tri odvajača peteljki, četiri preše za grožđe i 12 vinifikatora za proizvodnju crnih vina Gimar. Vinarija je veličine 10.190 četvornih metara. (H)