26.9 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 12:39
VijestiRegijaBh. potrošači sve više piju uvozna bezalkoholna pića

Bh. potrošači sve više piju uvozna bezalkoholna pića

Analiza koju je provela Uprava za indirektno oporezivanje BiH pokazuje da se udio prihoda od trošarina na domaća bezalkoholna pića iz godine u godinu smanjuje u ukupnim prihodima od trošarina na ove proizvode

Potrošači u Bosni i Hercegovini sve više preferiraju bezalkoholna pića iz uvoza u odnosu na domaće proizvode, izvještava Indikator.ba.

Analiza koju je provela Uprava za indirektno oporezivanje BiH pokazuje da se udio prihoda od trošarina na domaća bezalkoholna pića iz godine u godinu smanjuje u ukupnim prihodima od trošarina na ove proizvode, dok se udio prihoda od trošarina na uvozna bezalkoholna pića povećava.

U 2023. godini naplata ukupnih prihoda od trošarina na bezalkoholna pića je u porastu za 3,8% u odnosu na prethodnu godinu, dok je u 2022. godini zabilježen porast od 7,4% u odnosu na 2021. godinu.

Pritom je zabilježen porast za 4,2% prihoda od trošarina na bezalkoholna pića iz uvoza u 2023. godini u odnosu na prethodnu, te porast za 16,4% u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu. Kod domaćih bezalkoholnih pića zabilježeno je skromnije povećanje od 3,6% u 2023., te 1,7 posto u 2022. godini.

Intenzivne marketinške kampanje proizvođača i distributera uvoznih bezalkoholnih pića putem online i offline kanala kao što su sve popularnije društvene mreže, plakati i tisak, preferencije potrošača inozemnim brendovima zbog kvalitete, okusa i konkurentne cijene te velika ponuda bezalkoholnih pića iz uvoza, doprinose povećanju potrošnje ovog trošarinskog proizvoda, kaže se u analizi koju prenosi Indikator.ba.

Međutim, i dalje su prihodi od trošarina na domaća bezalkoholna pića veći u odnosu na prihode od trošarina na bezalkoholna pića iz uvoza.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Stanić za kontrolni paket Bihaćke pivovare izdvojio nešto više od pola milijuna eura

Sukladno realiziranoj cijeni kompletna vrijednost Bihaćke pivovare je nešto manje od 2 milijuna KM Svjetlan Stanić preuzeo je nešto više od 50 posto dionica Bihaćke...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...