BiH zabranila uvoz peradi, goveda i ribe iz Hrvatske

Ministarstvo poljoprivrede smatra ovu odluku susjedne države neutemeljenom

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja izvjestilo je da je Bosna i Hercegovina zabranila uvoz peradi, proizvoda od peradi, živih goveda i njihovih proizvoda te ribe iz Hrvatske, ističući da ne stoji činjenica da su mjere koje je donijela BiH nastale kao odgovor na zabrane od Hrvatske.

“Zbog činjenice da ova zabrana nije utemeljena na načelima struke te je donesena bez ikakve prethodne najave ili zatraženih konzultacija, Ministarstvo poljoprivrede izražava svoje nezadovoljstvo zbog uvođenja navedene zabrane i njezinih mogućih posljedica na dobre trgovinske odnose između dviju zemalja”, ističu iz ministarstva.

Naglašavaju kako su poduzeli hitne mjere te zajedno s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva uputili prosvjednu notu BiH te se očekuje sastanak na najvišoj državnoj razini.

Mediji iz BiH danas su prenijeli da je, reagirajući na “odluku Hrvatske da zabrani uvoz žive ribe iz BiH”, Ured za veterinarstvo BiH već odgovorio istom mjerom prema uvozu iz Hrvatske.

Kako navode BiH mediji, Hrvatska je odluku o zabrani uvoza žive ribe iz BiH obrazložila pojavom bolesti te potrebom usklađivanja trgovine ovim namirnicama sa standardima koji vrijede u Europskoj uniji.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede napominje kako je približavanjem EU, Hrvatska kao zemlja kandidat za pristupanje, uskladila svoje zakonodavstvo iz Poglavlja 12 – Sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarna politika, te u međunarodnom prometu pošiljaka životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, primjenjuje međunarodno priznate standarde.

Također, Hrvatske kao članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) poštuje odredbe Sporazuma o sanitarnim i fitosanitarnim mjerama (SPS) koje se primjenjuju u međunarodnoj trgovini životinjama i proizvodima životinjskog podrijetla.

“U tom smislu, u Hrvatskoj se ne primjenjuju nepotrebne, arbitrarne, znanstveno neutemeljene niti prikrivene mjere koje ograničavaju međunarodnu trgovinu”, ističu u ministarstvu.

Naglašavaju da je, s obzirom na važnost koja se pridaje dobrim trgovinskim odnosima s BiH, Hrvatska izišla u susret susjednoj zemlji i po planu veterinarskih uvjeta omogućila BiH uvoz određenih proizvoda životinjskog podrijetla, ali ne dovodeći time u pitanje zaštitu zdravlja ljudi i životinja.

“Također želimo naglasiti, da RH nije donijela nikakve nove mjere zabrane te ne stoji činjenica da su mjere koje je donijela BIH nastale kao odgovor na zabrane od Hrvatske”, ističu iz Ministarstva.

Napominju također da je dosadašnja suradnja s BiH na području vanjsko-trgovinske razmjene bila primjerena te da su se svi problemi koji su se javljali rješavani na bilateralnoj osnovi. (H)