U fokusuAktualnoBlagdanska košarica - Doba vesele potrošačke groznice

Blagdanska košarica – Doba vesele potrošačke groznice

Iako su nekada uobičajene prognoze o kretanju blagdanske potrošnje na domaćem tržištu i ove godine izostale, vjerojatno nije nerealno očekivati kako će se ona, ako je suditi prema kretanjima na Crni petak, popeti iznad lanjskih vrijednosti. Jedan od pouzdanijih pokretača potrošnje običaji su darivanja i uživanja u gastro delicijama kojima se u predblagdansko i blagdansko vrijeme svake godine iznova veselimo i vraćamo.

Još početkom studenog stidljivo su nas iz izloga počeli pozdravljati orašari, okićene jelke pa i sveprisutne lampice. Tijekom istoga mjeseca blagdanski ukrasi postali su sve očitiji, da bi početkom prosinca, kao i svake godine, posve zauzeli naše ulice, trgove i izloge. Može se ponekad prigovoriti kako pretjerano rano stvaranje blagdanskog ugođaja pomalo umanjuje konačni doživljaj, ali se ipak ne može zanijekati da su božićne pjesme, vječna Mariah Carey, simpatični Wham ili pak nenadmašni Poguesi i njihova Njujorška bajka, te ukrašene javne površine odlični u borbi protiv kasnojesenskog i prvog zimskog sivila i magle.

Na našem Starom kontinentu, kao uostalom i u mnogim drugim dijelovima svijeta, upravo početak prosinca označava uvod u vrhunac sezone praznika. Iako se tradicija i običaji razlikuju od zemlje do zemlje, osvijetljene ulice, užurbane tržnice i ludnica blagdanskog shoppinga karakteristične su i uobičajene za sve podjednako. Kako primjećuju u analitičkoj kući Statista, blagdanska kupovina ipak se donekle promijenila te se sada, zbog svima dobro znanih okolnosti koje nam je prije gotovo dvije godine donijela pandemija koronavirusa, bilo kod pretrage ideje za darove, iskorištavanja prednosti sezonskih rasprodaja ili uvjetno rečeno normalne kupnje, e-trgovina nametnula kao ključni alat i saveznik kupaca u predbožićnoj i novogodišnjoj utrci s vremenom, a samim time smanjile su se i blagdanske gužve.

Bez obzira na mjesto kupnje, procjenjuju u Statisti, i ove će se blagdanske sezone itekako trošiti. U Europi, ljestvicu predvodi Ujedinjeno Kraljevstvo u kojem bi potrošnja mogla premašiti 80 milijardi funti pri čemu će se na prodaju putem digitalnih kanala vjerojatno odnositi 30 posto potrošnje. Druga na ljestvici zemalja po ukupnoj vrijednosti praznične potrošnje jest Njemačka. U toj je zemlji već i prošle godine samo božićna internetska prodaja činila više od četvrtine ukupnog prihoda zemlje od e-trgovine.

Velike gužve tijekom blagdanske sezone dugo su bile izvor nezadovoljstva mnogih potrošača, procjenjuju u Statisti, pa su stoga ograničenja i rizici povezani s pandemijom koronavirusa dodali još jedan uvjerljiv razlog da se potrošači okrenu rješenjima za kupnju na daljinu. Prema istraživanju iz 2021. godine, izbjegavanje gužvi bila je glavna prednost kupnje božićnih darova putem interneta među francuskim kupcima, a te su im značajke bile čak i važnije od praktičnosti i boljih cijena. Isto tako, više od osam od deset njemačkih online kupaca božićnih darova odabralo je ovaj kanal kako bi sve željeno dobili izravno kući, dok je više od tri četvrtine to učinilo kako bi izbjeglo posjećivanje trgovina za vrijeme gužvi.

PREDNOSTI E-TRGOVINE
Britanski potrošači navikli su na jednostavnost i sigurnost e-trgovine, a ta je preferencija preživjela krizu izazvanu koronavirusom. Za blagdansku sezonu 2022. jednostavnost korištenja, brzina i ukupna pogodnost kupovnog iskustva bili su na vrhu popisa razloga za davanje prednosti e-trgovini u odnosu na osobnu kupnju u fizičkoj trgovini. Unatoč tome što ih kupuju putem interneta, kupci božićnih darova diljem Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a još uvijek više vole da im se narudžbe dostave izravno na kućnu adresu kako bi ih oni zatim osobno darovali.

Danas, gotovo pune dvije godine nakon početka pandemije, inflacija i rastuća ekonomska neizvjesnost pojavile su se kao glavne brige blagdanskih kupaca diljem svijeta. U Europi su se učinci ovog fenomena snažno osjetili posljednjih mjeseci u rastu cijena hrane i naftnih derivata. Što se pak blagdanske kupovine tiče, utjecaji globalnog usporavanja i rasta cijena razlikuju se, očekivano, od zemlje do zemlje.

Predviđanja govore kako će ovogodišnja potrošnja u vrijeme i za praznike u Velikoj Britaniji pasti za više od 20 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok bi se u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj ona mogla smanjiti za više od 10 posto. Potrošači u Njemačkoj istovremeno su se izjasnili da zbog rastućih troškova života ne namjeravaju smanjiti izdatke odnosno potrošnju povodom Crnog petka i Božića. U Sjedinjenim Američkim Državama prihod u maloprodaji tijekom studenog i prosinca mogao bi porasti u odnosu na lanjske brojke šest do osam posto i to na 942,6 do 960,4 milijardi dolara, procjena je od koje se zavrti u glavi, a koju je iznijela National retail federation (NRF), najveće tamošnje trgovačko udruženje. Prema riječima Matthewa Shaya, predsjednika i glavnog izvršnog direktora NRF-a, i američki potrošači osjećaju pritisak inflacije odnosno viših cijena pa kućanstva u različitim dohodovnim razredima različito reagiraju na to kako raspoređuju svoje kućne budžete, ali i dalje nastavljaju trošiti.

“Mnoga će kućanstva posegnuti za ušteđevinom ili kreditima što će rezultirati pozitivnom blagdanskom sezonom”, rekao je Shay dodajući kako će se to vjerojatno ponajprije odnositi na građane s nižim prihodima. Putem interneta Amerikanci će kupovati između 10 i 12 posto više pa bi ukupna potrošnja preko tog kanala mogla doseći 262,8 ili čak 267,6 milijardi dolara. Prema mišljenju čelnika NRF-a, trgovci na malo obavili su dobar posao započevši ove godine blagdansku sezonu ranije nego inače.

PREVIŠE NEPOZNANICA
Neki drugi, kao što je primjerice konzultantska kuća Deloitte, nisu tako optimistični te predviđaju da će američka blagdanska potrošnja u odnosu na prošlu godinu porasti između četiri i šest posto, što je znatno skromnije od 15-postotnog rasta zabilježenog prošle godine. Amerikancima će svejedno darivanje najbližih i ove sezone biti itekako važno, ali procjenjuje se kako će oni jednostavno kupovati manje darova za manji krug ljudi.

Kod nas su službene procjene blagdanske potrošnje i ove godine izostale, a mjerodavne institucije procjenjuju kako je za sada previše nepoznanica, među kojima je prva utjecaj inflacije na raspoloženje potrošača, da bi se olako izlazilo s brojkama. Svakako svojevrsni je lakmus ipak kretanje potrošnje na Crni petak, a poznato je kako su trgovci na malo samo na taj dan (25. studenoga) ispostavili 3,96 milijuna računa, što je 11 posto više nego lani, a pritom je njihova vrijednost porasla 16 posto na 493 milijuna kuna. Ukupno je u tjednu oko Crnog petka, odnosno od 21. do 27. studenoga, u maloprodaji potrošeno 2,5 milijarde kuna ili čak 14 posto više nego prošle godine.

Za pretpostaviti je stoga kako će se na krilima porasta plaća, najavljenih izdašnijih božićnica i prigodnih neoporezivih nagrada koje isplaćuju poslodavci potrošačka groznica nastaviti. Pridonijet će joj sigurno i bogatiji adventski programi diljem zemlje koji ove godine privlače više domaćih i stranih gostiju. Iako je nezahvalno i prerano reći koliki bi taj iznos na kraju mogao biti, vjerojatno ipak nije pretjerivanje pretpostavi li se da će biti veći od lanjskih, rekordnih 17,5 milijardi kuna.

Tome će najvećim dijelom pridonijeti i običaji kojima se u predblagdansko i blagdansko vrijeme svake godine iznova veselimo i vraćamo. Uz darivanje najbližih i najdražih, oni podrazumijevaju i brojne gastronomske delicije za što su naši proizvođači i trgovci ponovno spremni.

POJAČANA POTRAŽNJA
U koprivničkoj Podravki svake godine raznim promotivnim aktivnostima sudjeluju u obilježavanju blagdanskog vremena. U fokusu im je pritom brend Dolcela koji je najistaknutiji u kontekstu slastica i kolača koji dominiraju blagdanskim stolom. “Najtraženiji su Dolcela pudinzi vanilija i čokolada te Dolcela vanilin šećer i prašak za pecivo. S obzirom na to da Podravka ove godine obilježava i velikih 75 godina poslovanja, dio promotivnih aktivnosti, uključujući i nagradne igre kod pojedinih kupaca, provodi se sve do kraja godine. Kao i u bilo koje doba godine, pa tako i u blagdansko vrijeme, povjerenje Podravkinih potrošača rezultira odličnim prodajnim rezultatima, što je samo dodatna motivacija za održavanjem visoke kvalitete proizvoda i pronalaženjem dodatnih inovacija postojećeg asortimana”, poručuju iz ove prehrambene kompanije.

Iz slavonske Žito grupe kažu da i ovog prosinca očekuju pojačanu potražnju za svojim proizvodima budući da su u njihovoj ponudi namirnice koje se nalaze na gotovo svakom blagdanskom stolu. To su, primjerice, Tena suncokretovo ulje, Tena brašno i krupica, Žito Svježa jaja i DOBRO trajni mesni proizvodi. Ističu da na potražnju spremno odgovaraju kao i uvijek do sada jer svake godine, zahvaljujući brojnim investicijama, dodatno povećavaju proizvodne kapacitete.

“Osluškujući potrebe i želje naših kupaca ove godine smo kreirali i posebnu ponudu DOBRO poklon paketa za darivanja zaposlenika, partnera i kupaca. Uz to, tijekom prosinca diljem Hrvatske organiziramo degustacije u trgovačkim centrima koje su idealna prilika za isprobati brojne DOBRO delicije. Također, sada već tradicionalno nagrađujemo naše vjerne potrošače pa će se tako svaki tjedan na društvenim mrežama sretne dobitnike nagraditi DOBRO paketom pomno odabranih proizvoda koji će obogatiti svaku gozbu. Jedna od nagrada je i Box DOBRO okusa, novitet u ponudi brenda – kutija koja sadrži 730 grama sira i DOBRO mesnih proizvoda spremih za posluživanje, idealno rješenje za užurbanu svakodnevicu blagdanskog razdoblja”, zaključuju iz Žito grupe.

Kao i proteklih godina, od prosinca velika očekivanja imaju i u PIK Vrbovcu te ističu kako je – bilo da se radi o ručku s najmilijima ili poslovnom božićnom domjenku – blagdanski stol teško zamisliti bez svima dobro poznatih PIK Vrbovec proizvoda.

“Sada već tradicionalno krajem godine najviše su traženi PIK šunka, trajni proizvodi, mljeveno meso i komadi mesa za blagdanska pečenja, a u drugoj polovici prosinca najviše se traže teletina, odojci i janjci”, naglašava Blanka Drevenšek Đuranec, pomoćnica direktora prodaje u ovoj tvrtki.

Kako bi svojim vjernim potrošačima olakšali odabir hrane za blagdanski stol, ove su godine pripremili nekoliko novih delicija. U prosincu su na tržište plasirali slow cook liniju proizvoda prilagođenu ubrzanom životnom tempu. Radi se o jednostavno pripremljenom, a u isto vrijeme sočnom mesu koje će mnogima biti prvi izbor za vrijeme blagdana. Isto tako, za sve ljubitelje tradicionalnog tatarskog specijaliteta, u prosincu su pripremili i prigodni limited edition proizvod a la tatarski.

Za one koji u predblagdansko i blagdansko vrijeme vole iznenaditi svoja nepca novim okusima, pripremili su narezani Mix trajnih kobasica, a u ponudi se mogu pronaći i Božićna šunka te Božićne kobasice.

PIK je na poseban način popratio i najvažniji nogometni događaj u godini pa su potrošačima uz zimsku salamu od 330 g poklanjali i antistres lopticu, a tijekom prosinca potrošače je dodatno razveselio i promotivnim cijenama prigodnih proizvoda.

“Kao i proteklih godina očekujemo da će prosinac biti najbolji mjesec posljednjeg kvartala u godini. Osim prigodnih proizvoda koje potrošači konzumiraju na blagdanskim druženjima, značajan udio u prodaji na kraju godine imaju proizvodi namijenjeni sušenju. Sudeći prema prvim podacima koje smo analizirali, posebno je traženo Meso hrvatskih farmi”, naglašavaju u PIK-u Vrbovec uz zaključak kako ih iznimno veseli što su potrošači spremni platiti koju kunu više za domaću sirovinu.

SLATKI ASORTIMAN
U predblagdansko i blagdansko vrijeme tražen je i slatki asortiman Pan-peka, a posebno tradicionalni blagdanski keksi, poput vanilin kiflica i vjenčića s pekmezom, kuglofa i rolada.
Kao i svake, i ove godine su se potrudili kupcima ponuditi neke nove okuse pa u prodaji imaju i dva nova kuglofa – s narančom i čokoladom te božićni kuglof, a tu su i zvjezdice s čokoladom i bademima kao i paprenjaci koji su novitet u kategoriji keksa.

“Budući da ove godine slavimo 30 godina Pan-peka, uz blagdanske aktivnosti koje imamo svakog prosinca, za kupce smo pripremili još zanimljiviji kraj godine. Prije svega tu je naša božićna, ali i rođendanska, nagradna igra u kojoj ćemo osam sretnih kupaca nagraditi vrhunskim Smeg malim kućanskim aparatima. Spomenut ćemo i blagdansku kampanju s naglaskom na božićni asortiman keksa i kolača, ali i aktivnosti koje imamo svakog mjeseca kako bismo našim kupcima omogućili uvijek povoljniju kupnju pri čemu su posebno atraktivni popusti za umirovljenike koje imamo dva puta tjedno te naš loyalty program”, naglašavaju u Pan-peku.

U ovoj pekarskoj kompaniji podsjećaju kako je posljednjih nekoliko godina, u kontekstu globalnih zbivanja, bilo izazovno za sve tvrtke i poslodavce, a za njihovu industriju jedan od njih je svakako porast cijena sirovina. Imajući sve na umu u Pan-peku su zadovoljni trendovima i spremni su za prosinac, mjesec tradicionalno povećane potrošnje.

Da bi sve te zamamne delicije stigle i do potrošača pobrinuli su se naši trgovci. Tako iz Studenca poručuju kako su već pripremili bogat izbor traženih tradicionalnih delicija, od bakalara, suhomesnatih proizvoda i sireva do alkoholnih i bezalkoholnih pića, ali i dodatni asortiman koji uključuje božićne zvijezde i druge dekorativne predmete.

“Uz ponudu i promotivne akcije, na svoje kupce mislimo i organizacijom posebnih aktivnosti. Jedna od njih je i aktualna velika nagradna igra Studenca ‘Kupnja sitna, 1.000.000 kuna bitna!’ koja će sretnom dobitniku donijeti čak milijun kuna, a izvlačenje je predviđeno za 20. prosinca”, navode iz Studenca dodajući kako su za sve kupce koji koriste program vjernosti i pripadajuću aplikaciju Moj Studenac osigurali 7 posto popusta na svaku kupnju. Sve koji to još uvijek nisu, pozivaju da preuzmu aplikaciju, registriraju se i iskoriste kupon dobrodošlice koji donosi 20 posto popusta na kupovinu.

Razne prigodne nagradne igre, programi vjernosti i blagdanske akcije samo su neki od razloga zašto volimo blagdansku kupovinu. Kupujući za sebe i bliske osobe ujedno se nagrađujemo za sav trud uložen tijekom cijele godine, a od tako ugodne i utješne tradicije zaista je šteta odustati.

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...