Kategorija sredstava i dodataka za strojno pranje posuđa uključuje deterdžente za strojno pranje posuđa, soli, sredstva za sjaj, sredstva za skidanje kamenca u perilicama, osvježivače za perilice te proizvode koji se koriste kao pojačanje za čišćenje

Strojno pranje posuđa umnogome je promijenilo način života u današnjim kućanstvima. Perilice posuđa u zadnjih su dvadesetak godina postale dostupnije, a njihov je razvoj praćen i adekvatnom ponudom sredstava i dodataka za strojno pranje posuđa.

Kako su evoluirale perilice posuđa, od njihovog izuma davne 1886. u Sjedinjenim Američkim Državama, tako je i ponuda deterdženta koji se koristi za strojno pranje posuđa prilagođen vremenu i području u kome se primjenjuje.

Tako današnji deterdženti ne samo da peru suđe i daju mu sjaj te štede dragocjeno vrijeme koje se može iskoristiti za obitelj, nego istodobno štede energiju te omekšavaju i smanjuju potrošnju vode. Samo dobro pazite da u vašu perilicu ne stavljate deterdžent za ručno pranje posuđa i sve će biti dobro.

PRODAJNI REZULTATI
Kategorija sredstava i dodataka za strojno pranje posuđa odnosi se isključivo na proizvode koji se koriste u strojevima za pranje posuđa te uključuje deterdžente za strojno pranje posuđa, soli, sredstva za sjaj, sredstva za skidanje kamenca u perilicama, osvježivače za perilice, proizvode koji se koriste kao pojačanje za čišćenje (za plastične posude, lonce, tave i slično).

Kategorija ne uključuje univerzalne deterdžente i deterdžente za ručno pranje posuđa. U proteklih je godinu dana (rujan 2011. – kolovoz 2012.) kroz prodajne kanale pokrivene Nielsenovim mjerenjem, koje ne uključuje Cash&Carry i diskontne objekte, prodano 2,5 milijuna litara deterdženata i dodataka za strojno pranje posuđa u vrijednosti od 83,5 milijuna kuna.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine kategorija količinski bilježi rast od 0,4%, dok vrijednosno pada za 4,7%.

DETERDŽENTI vs. DODACI
Za ovu kategoriju proizvoda najvažniji kanal prodaje su drogerije s 38% udjela, zatim supermarketi (301 – 2500 m2) s 27% i hipermarketi (iznad 2500 m2) s 22%.

Sa znatno manjim prodajnim udjelima slijede velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2) s 8%, srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) s 4% te male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) s udjelom od svega 1%. Kategoriju dijelimo na deterdžente za strojno pranje posuđa i dodatke koji se koriste u perilicama.

Deterdženti nose 46,5% količinske prodaje kategorije, dok dodaci prodaju 53,5% ukupnih količina. Ako pogledamo vrijednosne udjele, situacija je i više nego obrnuta. Naime, na deterdžente otpada čak 72,5% vrijednosne prodaje, dok dodaci okupiraju preostalih 27,5%.

Vodeći proizvođači s pripadajućim robnim markama u posljednjih godinu dana su Reckitt Benckiser (Finish), Henkel (Somat), Saponia (Likvi), Labud (Čarli), te trgovačke robne marke koje čine nezanemarivih 34% količinske prodaje kategorije.

Milanka Ćorić, Analitičar