bomboni-ilustracija-midiUnatoč upozorenjima na njihove određene negativne učinke na zdravlje, prvenstveno zubi, bomboni nezasitno grabe naprijed i ostaju omiljeni slatkiš i kod djece i kod odraslih

Bomboni su prehrambena kategorija koja potrošača stavlja na muke svojim pakiranjem, oblikom, bojom te, naravno, vrstom i okusom.

Koliko puta ste stajali pred svim onim šarenim vrećicama, kutijicama, zamotuljcima koji su često i prozirni, pa unutra vidite svu silu šarenih bombona raznih oblika koji pozivaju da ih uzmete i konzumirate? Koliko ste puta tako stajali i razmišljali koji proizvod odabrati?

Ili ste se možda upravo danas čvrsto odlučili za voćne bombone, ali koje? Šumsko voće, jagoda, jabuka, limun, naranča, s vitaminima, bez, sa šećerom… A možda na kraju ipak uzmete gumene bombone jer vam je pogled zapeo za šarene krokodile, slonove, kornjače…

Ovoj kategoriji još možebitno još jedino konkuriraju praline čija elaborirana pakiranja te kombinacije oblika i sastojaka često dovode do toga da pred njihovom policom provedete i mnogo više vremena nego ste to prvotno namjeravali.

KUHANI ŠEĆER
Pomalo je nevjerojatno da ono što u stvari svatko od nas na prvu pomisao smatra bombonom, klasični tvrdi bombon, u stvari nije ništa drugo doli šećer koji se kuha sve dok ne postane tvrd.

Karamela se, pak, također proizvodi na isti način, jedino što se postupak prekine dok je masa još mekana. Sastavni dio gumenih bombona je želatina, a komprimati svoje razne oblike dobivaju tako da se granule podvrgavaju prešanju u različitim kalupima željenog oblika.

Dakako, nije niti potrebno spominjati da su dodaci i arome koje se bombonima dodaju u stvari ono po čemu se oni razlikuju i zbog čega upravo volimo baš neke od njih.

LAGANI PAD PRODAJE

S obzirom na obuhvatnost ove kategorije, Nielsen u njenom sklopu prati tvrde bombone (s punjenjem ili bez, komprimati), mekane bombone (sve vrste gumenih i žele bombona), bombone za osvježivanje daha, karamele i pastile za grlo (pastile u obliku bombona koje pomažu kod prehlade i grlobolje, isključivo proizvodi koji se ne izdaju na liječnički recept).

bomboni-lokacija-prodaje-graf001Kategorija bombona je u zadnjih 12 mjeseci (kolovoz 2011. – srpanj 2012.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu, bez Cash&Carryja, specijaliziranih trgovina, diskontnih objekata, ljekarni i ugostiteljstva, ostvarila prodaju od 3720 tona, što je za 1,7% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Vrijednosna prodaja iznosila je 250 milijuna kuna što je, pak, za 1,5% manje u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci.

TVRDI BOMBONI VLADAJU
Budući da smo se dotaknuli vrsta bombona, koje Nielsen prati u Hrvatskoj, pogledajmo kako ide njihova segmentirana prodaja.

bomboni-kolicinski-udjeli-graf002Najprodavaniji segment su tvrdi bomboni koji ostvaruju 46% prodaje, slijede mekani bomboni s 43%, karamele s 8%, bomboni za osvježivanje daha s 2% te, naposljetku, pastile za grlo s 1%. Najvažniji maloprodajni formati u plasmanu ove kategorije su hipermarketi i supermarketi (iznad 301 m2) kroz koje se zajedno proda 52% ukupnih količina, slijede velike trgovine mješovitom robom (101-300 m2) s 19%, srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) s 18%, male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) sa 7%, te kiosci i benzinske postaje koje prodaju 4% od ukupnih količina.

PREDSTAVNICI KATEGORIJE
Vodeći proizvođači prema količinskom udjelu u kategoriji u zadnjih 12 mjeseci na hrvatskom tržištu su Kraš (KiKi, Bronhi, 505 s crtom, Kraš, Bon Pari), Kandit (Kandit, Amela, Bonko), Wrigley (Skittles, Orbit, Winterfresh, Airwaves), Haribo (Haribo, Maoam), dok trgovačke robne marke zauzimaju 6,6% udjela.

Prema vrijednosnom udjelu situacija je ponešto drugačija. Uz Kraš, Kandit i Wrigley, među vodećim proizvođačima su također Ferrero (Tic Tac) i Cedevita (Cedevita, Rondo C, Vau Vau, Pepermint).

Bomboni bilježe stabilan trend u zadnje dvije godine. Niti silna upozorenja o štetnosti bombona za zdravlje zubi te navođenja bombona kao jednog od uzroka pretilosti u djece i odraslih (uz još svu silu slatkiša, napitaka, grickalica), nije značajnije utjecala na njihovu prodaju.

Omiljeni su slatkiš za sve uzraste, a potrošači koji su naročito zabrinuti za gore spomenute negativne učinke uvijek mogu posegnuti za bombonima bez šećera koji usto i ne štete zubima.

No, na kraju priče, ako bih se i pitala brine li me više utjecaj slatkiša na moje zdravlje ili utjecaj globalnih klimatskih promjena – odgovor je jednostavan – klima!

Milanka Ćorić
Analitičar
nielsen-logo-potpis-wide