Britanski supermarketi nezadovoljni poreznim tretmanom online konkurencije

Direktor najvećeg britanskog lanca supermarketa Tesco traži da se digitalnim trgovcima uvede porez na promet od jedan posto

Direktori britanskih supermarketa traže od ministra financija da osigura jednaki porezni tretman za kompanije u maloprodaji, uključujući online trgovce.

Skupina direktora lanaca supermarketa upozorava da sadašnji sustav trgovce na malo s velikim nekretninama stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na tvrtke koje posluju putem interneta, prenosi u ponedjeljak britanski BBC.

Od početka pandemije trgovci na malo u Britaniji nisu morali plaćati poreze koji se obračunavaju na temelju veličine nekretnine. Od travnja ponovo će morati plaćati taj porez, a na snagu će stupa nova porezna stopa budući da u tom mjesecu u Britaniji počinje financijska godina, podsjeća BBC.

Trgovce na malo se kritiziralo što uzimaju vladinu pomoć u pandemiji i istodobno najavljuju isplatu dividende dioničarima. Supermarketi su u međuvremenu vratili vladi porezne olakšice u vrijednosti 1,8 milijardi funti.

Glavni direktori 18 tvrtki i grupa, uključujući Morrisons, Asdu i Waterstones, upozorili su u pismu ministru Rishiju Sunaku da će povratak na stari sustav “omesti oporavak maloprodajnog sektora nakon pandemije i potencijalno ugroziti tisuće radnih mjesta”.

Direktor najvećeg britanskog lanca supermarketa Tesco traži da se digitalnim trgovcima uvede porez na promet od jedan posto. Skupina 18 direktora maloprodajnih tvrtki nije zauzela takvo stajalište.

Prema podacima britanskog statističkog ureda ONS-a, godišnji promet od trgovine na malo u fizičkim trgovinama u 12 mjeseci do 31. prosinca 2020. pao je 10,3 posto, na 285,8 milijardi funti. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakDomaći digitalni novčanik Aircash dostupan u AppGallery trgovini
Sljedeći članakPreminuo Dragutin Drk, generalni direktor Grupe Vindija