Gospodarstvo Velike Britanije neočekivano je blago ubrzalo u četvrtom tromjesečju 2017. godine, pokazali su preliminarni statistički podaci, koji ipak odražavaju kontinuirani pritisak odluke o izlasku zemlje iz Europske unije.

Gospodarske aktivnosti porasle su u razdoblju od listopada do prosinca 0,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su uvećane 0,4 posto.

Ekonomisti su očekivali ravnomjeran tempo rasta. U Uredu za nacionalnu statistiku (ONS) upozoravaju ipak da šira slika pokazuje “sporiji i izrazitije neujednačen” rast šestog gospodarstva svijeta.

U cijeloj prošloj godini aktivnosti su porasle 1,8 posto, nakon 1,9-postotnog rasta u 2016. godini. Prošlogodišnja stopa rasta najniža je od 2012. godine, ističu u ONS-u.

Aktivnosti u uslužnoj djelatnosti, koje čine najveći dio gospodarstva, u četvrtom su kvartalu uvećane 0,6 posto na tromjesečnoj razini. U prethodnom su tromjesečju porasle 0,4 posto.

“Poticaj gospodarstvu na kraju godine stigao je iz niza uslužnih djelatnosti, uključujući agencije za zapošljavanje, posrednike za iznajmljivanje nekretnina i organizaciju poslovnih procesa”, izjavio je Darren Morgan iz ONS-a.

Dijelovi uslužnog sektora u izravnom kontaktu s potrošačima, poput distribucije, hotela, pripreme hrane, transporta i komunikacija, bilježe pak znatno niži rast, upozorio je Morgan.

Aktivnosti u proizvodnom sektoru također su snažno porasle dok su u građevinskom sektoru pale jedan posto, najsnažnije od trećeg tromjesečja 2012. godine. U tom je sektoru pad ujedno nastavljen treće tromjesečje zaredom.

U većem dijelu prošle godine britansko gospodarstvo raslo je slabije od većine ostalih bogatih zemalja budući da je inflacija ojačala zbog odluke o izlasku iz EU-a i mnoge su kompanije zbog toga na pojačanom oprezu.

Potporu gospodarstvu pružio je pak prošle godine oporavak svjetskih gospodarskih aktivnosti, koji bi se trebao protegnuti i na ovu godinu, napominje Reuters. (Hina)