Butković: Ulaganja u prometnu infrastrukturu tri i pol milijarde eura

Prema riječima ministra Butkovića, ulaganja se uglavnom odnose na gradnju cesta i željeznica

U prometnu infrastrukturu trenutačno se ulaže tri i pol milijarde eura, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, na otvaranju kongresa Hrvatskog društva za ceste i željeznice Via Vita.

Taj investicijski ciklus dominantno financiran iz europskih fondova, dodao je.

“To su velika ulaganja koja su jedan od generatora gospodarskih aktivnosti ponajprije u građevinskom sektoru, ali i popratnim djelatnostima. Možemo biti zadovoljni jer se tih 3,5 milijarde eura odnose uglavnom na gradnju cesta i željeznica, koje ostaju najveći izazov”, rekao je Butković.

Stoga će, prema njegovim riječima, sljedećih deset godina obilježiti upravo ulaganja u željeznicu.

“U modernizaciju željezničke infrastrukture već sada ulažemo više od milijardu eura, no ta ulaganja do 2030. godine trebala bi iznositi do šest milijardi”, rekao je Butković.

“Vlada i ministarstva učinit će sve da provedba tih velikih infrastrukturnih prometnih projekata ide što brže”, najavio je.

Što se tiče cesta, nakon Pelješkog mosta i probijanja druge cijevi tunela Učka, prioritet je dovršetak koridora prema Mađarskoj, autocesta prema Sisku i gradnja jadransko-jonskog koridora za koju je osigurano 1,5 milijardi eura te autoceste Križišće-Žuta Lokva i Metković-Dubrovnik, rekao je Butković.

Dodao je kako je u planu i niz brzih cesta u kontinentalnom djelu Hrvatske.

“U Istri ćemo završiti istarski ipsilon. Razgovaramo o tome da autocesta od ipsilona pređe u iks i da se dio od Kanfanara prema Labinu spoji također autocestom”, poručio je Butković.

Odgovarajući na pitanje novinara rekao je kako se do sada u Istri nije moglo istovremeno graditi u autocestu i željeznicu jer “Hrvatska nije tako snažna financijski i gospodarski”.

Sljedeće četiri godine očekuje se početak velikih strateških projekata te možda za sada najveći val investicija, rekao je Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta.

Hrvatsko društvo za ceste i željeznice Via Vita redovitom organizacijom kongresa već više desetljeća okuplja stručnjake i zainteresiranu javnost raspravama, okruglim stolovima i predavanjima s temama vezanim uz cestovno povezivanje.

Ove godine kongres je okupio oko 400 sudionika, a moto je “Godina velikih promjena”. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakTri nove zvijezde Bonduelle Vapeur linije
Sljedeći članakSupernova Varaždin donirala 5.000 eura općoj bolnici