Velike korisnike čaja najviše nalazimo među Osviještenim individualcima. Oni žive urbanim stilom života, skloniji su aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta. Vole se zabavljati s prijateljima i poznanicima, ali svoje interese ne svode samo na dobar provod. Mnogo važnosti polažu na osobno zdravlje, skloni su hraniti se zdravo, a na kuhanje gledati kao na užitak.

U okviru BRANDpuls istraživanja prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju čaja te brendove unutar nje. Ovi su nam marketinški pokazatelji važni za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2020. godine na području Hrvatske. Nije tajna da topla šalica čaja pruža brojne benefite za organizam.

Istočne kulture od davnina su konzumirale čaj kako bi održale dobro zdravlje, povećale dugovječnost i očuvale um. Hrvati su toga svjesni te velika većina njih i uživa u konzumaciji ovog toplog, blagotvornog napitka.

Ukupno 85,5% Hrvata u dobi od 16 do 64 godine konzumira čaj barem ponekad; u procjeni populacije to je otprilike 2.232.785 Hrvata u toj dobnoj skupini. Veliki korisnici (Heavy users) ove kategorije, preciznije njih 40%, pije čaj barem dva do tri puta tjedno. Jednako tako, gotovo 50% ih stavlja naglasak na važnost marke čaja koju kupuje.

VELIKI KORISNICI
Velike korisnike čaja češće nalazimo među ženama nego muškarcima. Promotrimo li dobne skupine i obrazovanje, uglavnom su u dobi od 20 do 49 godina, a iznadprosječan broj njih je sa završenim visokim obrazovanjem.

Velike korisnike kategorije najviše nalazimo među Osviještenim individualcima. Oni žive urbanim stilom života, skloniji su aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta. Vole se zabavljati s prijateljima i poznanicima, ali svoje interese ne svode samo na dobar provod. Veliku važnost polažu na osobno zdravlje, skloni su hraniti se zdravo, a na kuhanje gledati kao na užitak. Kada kupuju usmjereni su kvaliteti i nastoje se vezati uz marku koju prepoznaju kao upotrebljivu i svrhovitu. Ekološki su osviješteni i puno pozornosti poklanjaju temama koje se odnose na to područje.

STAVOVI I BRENDOVI
Za velike korisnike čaj ne mora nužno biti u filter vrećici, odnosno većina njih priprema i čajeve koji nisu unaprijed zapakirani u filter vrećice. Više od polovice ih voli mijenjati okuse čajeva. Nešto manje od polovice velikih konzumenata često kupuje čajeve s posebnim koristima za organizam a sličan udio njih konzumira i hladne čajeve.

Uz demografske karakteristike konzumenata, BRANDpuls alat prati i trendove među brendovima čajeva. Razina korištenja određenog brenda vrlo je snažan pokazatelj uspješnosti tog brenda. Praćenje korištenja također je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati.

Najpopularniji brendovi na hrvatskom tržištu među velikim korisnicima su Franck, Podravka i Naturavita s time da je Franck uvjerljivi lider promatrane kategorije sa 74% konzumenata u posljednjih mjesec dana.