Kada pričamo o životnim stilovima ovdje se posebno ističu osviješteni individualci i bezbrižni hedonisti, tj. osobe koje žive urbanim stilom života, koje vole kulturna događanja i druženja s prijateljima, odnosno osobe koje su društvenog karaktera, često izlaze radi zabave i često su usmjereni hedonizmu i materijalizmu.

Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2017. godine na području Hrvatske. Pod kategorijom svježe meso, unutar BRANDpuls istraživanja, podrazumijevamo pakirano svježe meso nekog proizvođača. Kategoriju svježe meso konzumira 82% hrvatske populacije u dobi od 15 do 64 godine. Taj postotak korisnika možemo podijeliti na 16% velikih korisnika koji konzumiraju svježe meso barem nekoliko puta tjedno, zatim 27% umjerenih korisnika koji konzumiraju svježe meso dva do tri puta tjedno, dok je udio malih korisnika u hrvatskoj populaciji 39%. Da je brend svježeg mesa koje kupuju jako bitan pritom smatra 59% korisnika kategorije.

NOVITETI SU DOBRODOŠLI
Ukupno 16% velikih korisnika kategorije, tj. onih koji konzumiraju svježe meso barem nekoliko puta tjedno, ima najviše u dobi od 40 do 49 godina, najčešće žive u Zagrebu i okolici, te su češće srednjoškolskog obrazovanja. Od prehrambenih preferencija ističu se gastronomske sklonosti (ljudi hrani pristupaju nesputano s užitkom). Pripadnici ove skupine vole kuhati, pripremati obroke i isprobavati nove prehrambene proizvode koji se pojave na tržištu. Skloni su i zdravoj prehrani, ali iako će reći da dobro jedu složit će se da se ne hrane uvijek zdravo. Od medijskih se preferencija ističe sklonost prema internetu te se u potrazi za informacijom najčešće služe upravo tim medijem. Kada pričamo o životnim stilovima ovdje se posebno ističu osviješteni individualci i bezbrižni hedonisti, tj. osobe koje žive urbanim stilom života, koje vole kulturna događanja i druženja s prijateljima, odnosno osobe koje su društvenog karaktera, često izlaze radi zabave i često su usmjereni hedonizmu i materijalizmu.

STAVOVI I BRENDOVI
Najviše velikih korisnika smatra bitnim u kakvim je uvjetima obrađivano i pakirano meso koje kupuju te kupuju pileće meso samo od proizvođača kojem vjeruju. Manje od polovice velikih korisnika slaže se s tvrdnjom da je pakirano meso čišće i sigurnije, kao i s tvrdnjom da kupuju svježe meso najčešće kad je na akciji.

Osim općenitog praćenja kategorije svježe meso, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda isti su konzumirali u posljednjih mjesec dana.

Među velikim korisnicima kategorije svježe meso u dobi od 15 do 64 godine u Hrvatskoj vodeći je brend Cekin koji je u posljednjih mjesec dana konzumiralo 51% korisnika. Na drugom se mjestu nalazi PIK s 34% korisnika, a na trećem, s 31% korisnika, je Konzum svježe meso.

 

Pored korištenja svakog brenda pratimo i lojalnost brendovima. Model dijeli tržište brenda na četiri segmenta. Mjeri lojalnost našeg i dostupnost konkurentskog potrošača. Koncipira se na korištenosti brenda, važnosti brenda pri kupovini, ocjeni imidža i odnosu prema konkurentskim brendovima. Uvjerljivo vodeći brend po lojalnosti je Cekin s čak 19,3% lojalnih potrošača unutar segmenta velikih korisnika kategorije. Lojalni potrošači su najveća vrijednost brenda. Spremni su platiti veću cijenu, otporniji su na marketinške aktivnosti konkurencije i lakše je poticati ponovnu kupnju. Lojalnost je osim tržišnog ponašanja i rezultat emotivnog odnosa s brendom tako da je za jačanje tog indikatora potreban rad na imidžu i konzistentno uvjeravanje potrošača u vrijednosti brenda kroz duži period.