Čak 63 posto čokolade u 2008. prodavali stranci

Strani trgovački lanci sve više prodaju uvoznu čokoladu i bombone. U 2008. uvozni slatkiši uzeli su čak 63 posto tržišta

Čak 68 posto svih bombona, 63 posto čokolada i drugih proizvoda s kakaom te gotovo isto toliko keksa lani su u Hrvatskoj prodali stranci. S najezdom stranih trgovačkih lanaca koji forsiraju uvozne slatkiše domaćih osam konditorskih tvrtki sve se teže nosi i gubi tržište. Izlaz traže u izvozu na regionalna tržišta. Podaci Kondina, krovne udruge industrije, pokazuju da je iz uvoza na domaćem tržištu slatkiša u 2008. prodano čak 55.080 tona slatkiša, dok je cijela domaća industrija ukupno proizvela oko 60.000 tona.

Strani trgovci
Direktor Kondina Ivan Veljača kaže da stranim lancima nije uvjetovano koji dio prodaje treba biti domaćeg podrijetla. Ako domaći proizvođač ne pristanu na njihove uvjete prodaje, pribjegavaju uvoznoj robi, a iz tog razloga pada prodaja i domaći konditori sve više gube tržište te su prisiljeni okretati se izvozu. Država bi trebala na neki način stimulirati izvoz i rigoroznijim inspekcijskim nadzorom spriječiti ovaj veliki uvoz jer se često radi o nekvalitenim proizvodima, dodaje Veljača.

Jeftini proizvodi iz Srbije
Najviše slatkiša, čak 11.744 tona, u Hrvatsku stiže iz Njemačke. Protekle godine jeftini slatkiši iz Srbije također su preplavili domaće tržište, pa već danas Srbija ostvaruje veći količinski izvoz u Hrvatsku. (Miroslav Kuskunović, Jutarnji.hr)